Може ли да работиш 45 г. и да получаваш под 230 лв. пенсия? 1.5 млн. българи живеят на и под прага на бедността

„Трябва да сложим край на геноцида върху възрастните хора”.
Това заяви водачът на листата на „БСП за България” за предстоящите евроизбори Елена Йончева при среща с граждани в Берковица.
„Може ли да работиш 45 години и да получаваш под 230 лв. пенсия и какво можеш да си купиш с тях, лекарства или хляб?”, попита тя.
Йончева бе категорична, че пенсиите в България трябва да са съпоставими с европейските, като отчитат българските стандарти и покупателната способност.
Тя подчерта че ЕС отпуска не малко средства за България, но парите отиват не по предназначение.
„1.5 млн. българи живеят на и под прага на бедността. Сред тях са именно пенсионерите и младите хора”, подчерта тя. Водачът на листата на левицата обясни, че БСП залага и на преизчисляване на всички пенсии и закон за възрастните хора.
Йончева е на мнение, че основен проблем за възрастните хора е и липсата на достъп до качествено здравеопазване.
Йончева призова, ако някой се чуди за кой да гласува, да си зададе въпроса – защо сме най-бедни, защо сме най-болни в Европа, защо децата и внуците ни заминават? „Трябва да надигнем глас на 26-ти май и да спрем този модел на управление. Независимо кой ще дойде след като свалим ГЕРБ, да покажем виновните и да има възмездие”, категорична бе Йончева.
Поради големия интерес от страна на присъстващите, Елена Йончева представи и филма си „Граница”, който разкрива нередностите при строежа на възпиращото съоръжение по границата ни с Турция. Хората заявиха твърдата си подкрепа за Йончева и БСП на 26-ти май. Те я призоваха и след като отиде в Брюксел да продължи да отстоява националните интереси на българския народ със същия устрем и смелост.
„Човекът трябва да е в центъра на европейските политики”, заяви кандидатът за евродепутат проф. Мариела Модева. Тя подчерта, че бюрокрацията, усложняването на връзката с институциите и тежките процедури за кандидатстване по европроекти отдалечават хората от ЕС.
Тя обясни, че вече 12 години сме в ЕС, но не живеем по-добре. „Вместо тук да идват хора, нашите си отиват. Който все пак остане тук, не е спокоен“, каза още тя и подчерта, че у нас имаме феномена работещи бедни. „За Европа процентът на работещите, които са на прага на бедността, са 12%. За България този процент е 24%”, каза тя. Проф. Модева подчерта, че заплащането на един професор в България е в пъти по-ниско, отколкото на негов колега в Западна Европа.
На срещите присъстваха и кметът на Берковица Милчо Доцов, областният председател на БСП-Враца Ивайло Лилов, областният председател на БСП-Монтана Пламен Младенов, както и народните представители от региона Атанас Костадинов и Илиян Тимчев.

Източник: Епицентър.БГ

No comments:

Post a Comment