Преобразеният с 45 млн. лв., НДК хлопна кепенци... Фалит като по ГЕРБ...

След скъпия ремонт за 45 милиона лева, платени от българския данъкоплатец, Националният дворец на културата в София хлопна кепенците до края на лятото, алармират от популярно сдружение.
Как се развива културен туризъм със затворен и изцяло недостъпен за туристите НДК, питат от гражданското сдружение и очакват смислен отговор от културното министерство, под „шапката“ на което е Дворецът?!
В разгара на туристическия сезон, когато в София пристигат хиляди гости и любознателни чуждестранни туристи от всички краища на света, желаещи да се запознаят с културните ни забележителности, в центъра на столицата ни ги чака един абсурд – Националният дворец на културата (НДК) е със затворен централен вход и както се разбира от официалния сайт с програмата на институцията, тук няма да се провеждат каквито и да е събития или арт прояви не само през целия месец август, но и до 3 септември 2019 г. включително, отбелязват от сдружението.
Напълно необяснимо е защо след направения съвсем скоро скъпоструващ ремонт на сградата за цели 45 милиона лева шефовете на НДК предпочетоха да затворят за цялото лято най-големия фестивален и конгресен център в Югоизточна Европа с неговите общо 13 зали и да се отдадат на приятно ваканцуване, все едно че Дворецът им е бащиния, питат се в гражданското сдружение.
Вместо да посреща с редица интереснн изложби, пърформанси, спектакли и концерти многобройни посетители от цял свят и да популяризира българската култура и изкуство, през целия месец август НДК си стои заключен като непристъпна средновековна крепост, а най-странното е, че междувременно бе закрит и известният ресторант-панорама „Скай плаза“ на покрива на сградата, откъдето се разкриваше чудесна гледка към цяла София, в резултат от което и тази просторна тераса сега също стои неизползвана и напълно недостъпна за хората, посочват от сдружението. Да държиш под ключ кажи – речи през цялото лято огромната 8-етажна сграда на Националния дворец на културата с обща разгъната застроена площ от 123 000 кв.м., която има и 3 подземни нива, противоречи обаче на икономическата логика и на здравия разум, като навява мисли за неефективно управление и слаб мениджмънт, допълват от сдружението.
Време е и културният министър Боил Банов, който е принципал на НДК, да изиска неговото ръководство да оповести публично в медиите какви всъщност са финансовите резултати с приходите и разходите на дружеството за цялата 2018 година, както и за първите 6 месеца на 2019 г., за да стане ясно на българските данъкоплатци как и доколко ефективно и професионално се управлява Националният дворец на културата, ремонтиран съвсем наскоро с техните данъци, настояват от сдружението.
А докато безуспешно издирвате и търсите на официалния сайт на Националния дворец на културата новини за предстоящи арт събития и културни прояви в близките седмици, каквито всъщност, уви, не са и изобщо планирани, можете да откриете за сметка на това в раздела „История“ на въпросния сайт „полезната“ информация, че „през 1981 г. с фанфари и слова НДК е открит лично от първия човек в държавата Тодор Живков“, посочват от гражданското сдружение. Похвалите и хвалебствията към някогашния генерален секретар на ЦК на БКП Тодор Живков на официалния сайт на Националния дворец на културата, принципал на който е министър Боил Банов, са малко стряскащи и всъщност говорят, че шефовете на НДК очевидно са забравили, че българският парламент преди 19 години гласува и прие Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, който е обнародван в брой 37 на „Държавен вестник“ от 5 май 2000 г., подчертават от сдружението.

Кеворк Дадурян

No comments:

Post a Comment