Бившият шеф на НЕК: Евтиният ток се изнася навън, скъпият остава тук

Мога да кажа, че НЕК я оставям в много добро финансово състояние, с печалба над 30 млн. лева. 
Знаете, че НЕК е по-особено предприятие, тъй като то е държавно и е собственост на всички в България и в тази връзка бих предложил законодателна промяна - да се търси наказателна отговорност от тези, които ръководят държавни и общински предприятия, които са на загуба.
Това заяви на пресконференция бившият изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, предаде репортер на Novini.bg 
,,Аз съм работил така че да защитавам интересите на НЕК. Но доста от фирмите не са свикнали да работят при тези условия и смятат, че може с натиск да постигнат по-ниски цени, за да облагодетелстват други 5-6 фирми. 
Има излишен ток, който в момента дори не работи, а ние страдаме от липса на ток. А последните предложения в законодателството в тази насока няма да решат проблема'', допълни Илиев. 
,,Не бих казал, че има манипулация на енергийната борса. Просто правилата са такива, че няма правила.
 В момента всеки може да обяви търг и да продава сам на себе си. Правилата задължително трябва да се променят, да бъдат по-рестриктни и със стандартни профили както е в целия Европейски съюз'', обясни още бившият директор на НЕК, след което оповести, че евтината енергия се изнася навън, а скъпата енергия остава в България. 
Накрая Петър Илиев призна, че една от причините да подаде оставка е оказван върху него натиск от страна на ''търговци и висшестоящи''.

Източник:Епицентър

No comments:

Post a Comment