Първа победа срещу Диктатора: Ферма в Крушаре, заплашена от ликвидиране, е извадена от списъка за умъртвяване на прасета

Блокадата от протестиращи стопани на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре продължава седми ден.
Вчера стана ясно, че фермата на участващия в протеста - Желязко Христов, в която той отглежда 200 регистрирани прасета, но бе заплашена от ликвидиране, заради административни процедури, вече е извадена от списъка с ферми, в които трябва да се убиват на животните:
“От вчера е назначена комисия в моята ферма, за да се установи моят статут и да се вземе някакво решение. Днес изчакваме комисия, която ще отиде на място “, каза пред БНР от Крушаре свиневъдът Желязко Христов.
Според него може да се каже, че е “победил системата“.
В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира мярката, обявена вчера от министърът на земеделието Десислава Танева – “налагането на биосигурност на домашните стопанства“ и дали тя е изпълнима:
“Десислава Танева пак нещо не е посъветвана както трябва. Тези биомерки при нас са изпълними и са налични. Не виждам как в “задния двор“ можеш да задължиш…Изпълнимо е в дворовете, които са тип “заден двор“ всеки си спазва някаква хигиена. Просто трябва да се обясни на хората, елементарните мерки за хигиена. Но населените места като гетата, не виждам как може да бъде въведена тази мярка…“.
“Засега протестите продължават, защото дори да се реши моят личен проблем, това не означава, че решаваме проблемите и на другите хора, които са на улицата, които са много повече от мен…“, каза още той.
И коментира ултиматума, поставен от областния управител, че не може да се затваря дълго основен път:
“Областният управител не е в това положение. Ние си защитаваме поминъка и с това оцелява нашето семейство“.

БНР

No comments:

Post a Comment