Кметска жега в цялата страна! Дали ще слънчасаме от решенията на ГЕРБ и БСП? - вижте!

Докато повечето граждани са по плажовете или в планината, в политическите централи кипи трескава дейност – номинират се кандидати за кметове и общински съветници. 
Общинските избори през 2015 г. завършиха с победа на ГЕРБ в 21 областни града, на Реформаторския блок - в 3, на ДПС – в един, Кърджали. 
БСП остана без нито един областен кмет, независимият Тодор Попов спечели Пазарджик, в Кюстендил Петър Паунов бе подкрепен от широка коалиция с участието на ГЕРБ и Реформаторския блок.
Каква е ситуацията сега?
Вече става ясно, че управляващата партия ГЕРБ ще заложи на сегашните си кметове в повечето градове. В 16 от управляваните от ГЕРБ областни центрове вече бяха проведени събрания и конференции, които издигнаха градоначалниците си отново. 
Димитър Николов, Живко Тодоров, Калин Каменов, Вяра Церовска, Любомир Христов, Даниел Панов са посочените от ГЕРБ кандидат-кметове за Бургас, Стара Загора, Враца, Перник, Шумен и Велико Търново. За Николов, Тодоров и Панов това е номинация за трети мандат, Каменов, Церовска и Христов ще се борят за втори. 
Почти сигурно е, че Николай Мелемов може да разчита на номинация в Смолян. 
За него това ще бъде трети мандат.
Ясно е, че и Иван Портних може да разчита отново на доверието на ГЕРБ като кмет на Варна. 
Той управлява града вече два мандата. 
Още не е обявил официално намеренията си да се включи в битката на 27 октомври, но интригата на кого ще заложи ГЕРБ в Морската столица приключи преди около месец със знаковата визита на премиера Бойко Борисов. Очаква се около празника на Варна – 15 август Портних официално да обяви намеренията си да се бори за трети мандат. 
Атанас Камбитов има шанс да се бори за още един мандат като кмет на Благоевград. И за него това ще бъде трети, тъй като управлява града от 2011 г. 
Структурата на ГЕРБ го номинира, но изпрати в Изпълнителната комисия още две имена – на общинския съветник Илиян Георгиев и на Йордан Андонов, бивш ръководител на партийната структура в града. 
Кметът на Видин Огнян Ценков има шанс отново да представлява ГЕРБ на местните избори, след като бе номиниран от местната структура. 
Но заедно с неговото име в София са изпратени имената на още двама кандидати – на шефа на областната земеделска дирекция Емилиян Енчев и на бизнесмена Валери Василев.
Ако въпреки слуховете, че партийното доверие от него е снето, спечели номинацията, Ценков ще се бори за втори мандат. 
Габрово се управлява от ГЕРБ от 2011 г. - Таня Христова има вече два мандата. Но още не е известно дали ще получи отново доверието на съпартийците си. Номинационното събрание е днес, 5 август, от 18 ч. 
В Добрич, където управлява кметът от Реформаторския блок Йордан Йорданов, ГЕРБ вече номинира петима. На номинационното събрание най-много гласове събра Красимир Николов, шеф на общинската структура на партията и зам.-областен управител. Изпълнителната комисия обаче ще разгледа номинацията му заедно с тези на бившия кмет Детелина Николова, Иво Пенчев, Зорница Михайлова и Надежда Петкова. 
В Кърджали за ГЕРБ ще се състезава областният управител Никола Чанев. Според запознати БСП ще заложи на Милко Багдасаров, който има най-много номинации.
Кметът инж. Хасан Азис от ДПС вече обяви, че ще се бори за нов мандат. Той управлява родопския град от 2003 г. 
Инх. Сунай Хасан получи отново номинация за кметския пост в Момчилград от Областнта структура на ДПС.
В Крумовград Движението по всяка вероятност ще заложи на изключително популярната  Себихан Мехмед.  Успешният Шинаси Сюлейман вероятно ще повтори мандата си в Кирково, а Ресми Мурад - в Ардино. Сериозна ще е битката за Дулово, Джебел и десетки още знакови за Движението общини.
В Ловеч най-вероятно ГЕРБ отново ще заложи на Корнелия Маринова. Тя е била посочена от номинационното събрание. Инж. Сунай Хасан е номиниран за втори мандат от областната структура на ДПС в Момчилград. 
За трети мандат има възможност да се бори и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, тъй като бе посочен от номинационното събрание на местната структура на ГЕРБ. Но заедно с него в центъра са изпратени и имената на председателя на Общинската структура на ГЕРБ и председател на Общински съвет на Силистра д-р Мария Димитрова и на областния управител Ивелин Статев. Изпълнителната комисия на партията ще избира от трите кандидатури. 
Кметът на Русе Пламен Стоилов довършва втори мандат като представител на ГЕРБ. Вярата в него обаче била разклатена и като нищо партията може да заложи на друга фигура в дунавския град. 
На косъм от разжалване е и кметът на Разград д-р Валентин Василев, бивш областен управител и два пъти депутат от ГЕРБ. 
За Хасково отдавна е ясно, че ГЕРБ няма да разчита на сегашния кмет Добри Беливанов. На областното партийно събрание били номинирани областният управител Станислав Дечев, бившите зам.-кметове Милена Трендафилова и Евгени Консулов, зам.-председателят на ОбС Динко Тенев и депутатите Евгения Ангелова и Митко Полихронов. Кандидатурите им ще бъдат представени на Изпълнителната комисия на партията, която ще определи кой ще се състезава за кмет на общината. 
В силно критикуваната от Борисов организация на ГЕРБ в Плевен вече са готови с номинаците. Градът се управлява от Георг Спартански, представител на Реформаторския блок. 
Най-много гласове на местното събрание получи младият общински съветник Йордан Грижов, второто и третото място в номинациите взеха шефът на общинския съвет Мартин Митев и ръководителят на общинската структура Петя Василева. Бившият шеф на полицията Мирослав Петров също бе номиниран, но няма как да участва в състезанието на 27 октомври, тъй като вече оглави областната структура на ГЕРБ. 
Според запознати за нов мандат могат да се борят като кандидати на ГЕРБ кметът на Сливен Стефан Радев, който управлява града от 2015 г., на Търговище - Дарин Димитров, на Ямбол - Георги Славов. 
Управляващите още не са решили кого да издигнат в Монтана. Градът е управляван пети мандат от абсолютния кметски шампион Здравко Живков. Очаква се да играе за шести мандат и вече има подкрепата на ВМРО, Българска нова демокрация, СДС и Движение „България на гражданите“. 
Най-голямата интрига на всеки местен вот е кой ще управлява столицата София и втория по големина български град – Пловдив. 
Кметът Йорданка Фандъкова още не е обявила дали ще се бори за следващ мандат. Тя управлява столицата от 2009 г., когато спечели частичните избори след като Борисов стана премиер. БСП посочи почти всичките си кандидати за кметове на столичните райони, но кой ще бъде претендентът на социалистите за „Московска“ 33 още не е известно. 
Кандидатите на БСП за столичните райони са: 
"Младост" - арх. Стефан Стефанов; 
"Нови Искър" - Милко Панов; 
„Подуяне“ - Веселин Жечев; 
"Сердика" - Янко Янков; 
"Панчарево" - Радко Петров; 
"Искър" - Борис Цветков; 
„Лозенец“ - Николай Велчев; 
"Люлин" - Мая Александрова; 
"Банкя" - Иво Пиперов; 
„Кремиковци“ - Цецка Кочкова; 
"Красно село" - Николай Николов; 
„Слатина“ - Димитър Главинов; 
„Триадица“ - Александър Вачев; 
„Илинден“ - Георги Томов; 
"Средец" - Иван Виделов; 
"Витоша" - Александър Кьосовски; 
"Изгрев" - д-р Делян Георгиев; 
"Красна поляна" - Георги Миланов; 
"Връбница" - Владимир Петров; 
"Надежда" - Стоян Цветков; 
"Студентски" - Георги Йорданов; 
„Овча купел“ - Ангел Маринов. 
Сегашният кмет на Пловдив Иван Тотев от ГЕРБ съобщи, че няма да се бори за нов мандат. Структурата на партията в града обаче го номинира заедно с още шестима души, сред които е областният управител Здравко Димитров, смятан за най-вероятен претендент. Другите са кметовете на пловдивските райони "Тракия" - Костадин Димитров, "Централен" - Георги Стаменов, "Западен" - Димитър Колев, както и зам.-кметът на Община Пловдив Александър Държиков, шефът на РИОСВ Стефан Шилев и Радослава Ташкова, съпруга на депутата Атанас Ташков и председател на съветниците на ГЕРБ в Общинския съвет. 
БСП няма решение и за кандидат за Пловдив. Но са известни претендентите на левицата за район „Северен“ - д-р Атанас Баташки, син на колоритния бивш червен депутат д-р Илия Баташки; „Тракия“ - Добромира Тошева, Централен“ - Тодор Стоилов, „Западен“ - Десислава Йорданова. 
В БСП са минали малка част от общинските конференции, които трябва да номинират кандидати за кметове. Със сигурност за нов мандат ще се борят сегашните кметове на каварна Нина Ставрева, на Павликени – Емануил Манолов, на Бяла – Албена Тодорова, на Генерал Тошево – Валентин Димитров, на Троян – Донка Михайлова, на Крушари – Здравко Здравков. 
На „Позитано“ 20 в момента вървят изслушвания на общинските организации за това как са протекли събранията по номинациите. В левицата обаче много прецизно ще подхождат в избора на претенденти за областните центрове, тъй като всеки пробив е важен за тях.

Източник: Епицентър

No comments:

Post a Comment