САЩ ПОСОЧИХА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ЗА ОСНОВНА ЗАПЛАХА ЗА ПОЛИТИКАТА СИ НА БАЛКАНИТЕ

Но в името на истината, нашата формулировка е съвсем друга- политиката на САЩ носи заплаха за православието и за Балканите.
В условията на нарастващата американска експанзия на Балканите, когато САЩ настойчиво изискват от политическите лидери да направят избор в полза на Вашингтон, Сръбската православна църква (СПЦ) се превърна в сериозна пречка за реализирането на геополитическите планове на анголосаксците в региона.
При това, СПЦ е обвинена не само в тесни връзки с Москва, но и в разрушителна роля в косовския въпрос, с който Белият дом възнамерява да се ангажира по-активно.
«Ролята на Съединените щати на Балканите, включително в преговорите между президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, трябва да бъде по-водеща», заяви бившият командир на американската армия в Европа генерал Бен Ходжес в интервю за «Гласът на Америка», добавяйки, че «това е причината, поради която е необходимо по всякакъв начин да се насърчава постигането на договора между Вучич и Тачи.»
Генералът предложи «не само да се отхвърлят всякакви» червени линии «, но и да им осигури (Вучич и Тачи) защита от»руския натиск», например, за да помогне на Сърбия да се противопостави на натиска на Сръбската православна църква, свързана с Русия.
Междувременно вече е известно, че през септември Вашингтон възнамерява да стартира нова инициатива за Косово.
«От септември, когато САЩ започнат да популяризират своите инициативи, които аз очаквам, тяхната позиция ще бъде недвусмислена, но, естествено, няма да ни е лесно по никакъв начин», коментира президентът на Сърбия Александър Вучич.
Експертите са единодушни , че е малко вероятно американците да предложат нещо ново във въпроса с косовското урегулиране: най-вероятно отново ще стане въпрос за някаква форма на „разграничаване“ на териториите между Белград и Прищина.
Но това, че САЩ вече открито заявяват, че водят битка с православието на Балканите, за нас миже да означава едно- именно на него трябва да заложим като оръжие за противодействие на западния натиск.

Ася Иванова-Зуан, БГ Нюз Фронт

1 comment:

  1. Те пращисанте и ходжата какав го дирят тука?Да си стоят там краи океана и да си гледат кравите и да несе баркат на нашта цьрква.

    ReplyDelete