Стопани в Пазарджишко на бунт: Няма да пуснем ветеринарите в дворовете! Бойко през това време се крие в Туркменистан...

Ако властите приложат силов подход към дребните стопани, всички от региона, плюс Чирпан и Стара Загора са готови на гражданско неподчинение - заяви по Радио Пловдив кметът на пазарджишкото село Юнаците Стоян Кузев.
Нямат право да влизат в дворовете, няма да ги пуснем! Всички сме категорични, че това няма да стане - предупреди Стоян Кузев.
По думите му, стопаните изобщо не са убедени, че трябва масово за изколят животните си, само защото държавата не си е свършила работата цели две години и половина. 
Нека първо се вземат проби, а ако те се окажат положинтелни, всички доброволно ще го сторят, обясни кметът на с. Юнаците. 
Днес от 11 часа ще заседава Областната епизоотична комисия в Пазарджик. Целта е да се вземе рашение за ограничаване на Африканската чума по свинете, след като 30 села в Пазарджишка област се готвят за протест.
Днес изтече крайният срок, в който собствениците на домашни прасета в Пазарджишко трябваше доброволно да умъртвят прасетата си. Само в Пазарджик този срок бе удължен до 11-ти август, заради протестите.
В селата в региона над 80% от свинете  от типа "заден двор" вече са умъртвени. От днес ветеринарните специалисти от Агенцията по безопасност на храните тръгват на проверки в селата.
Обстановката в региона е спокойна.
Премиерът Бойко Борисов също е на безопасно място - в Туркменистан.

No comments:

Post a Comment