ВРЕМЕ Е ЕВРОПА ДА СЕ НАУЧИ ДА ЖИВЕЕ С РУСИЯ, АКО НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНА ОТ САЩ

Никой няма намерение да отменя антируските санкции, за съжаление.
Може съвсем убедено да се твърди, че ограниченията срещу Русия ще се използват до момента на самото съществуване на Руската Федерация.
Историческите доказателства за желанието на Запада да ликвидира Русия са факт: от времето на Рус до Руската империя, от Руската империя до СССР, от СССР до Руската Федерация — санкциите никога не са изчезвали. Те само променяха името си и материалното си въплъщение.
Санкциите срещу Русия започват още от времето на Иван Грозни, срещу Руската империя — с края на Кримската война, срещу Съветска Русия — през 1917 година, а за съвременната държава — с идването на власт на Путин.
Кратко изключение в историята е периода на Втората световна война, но веднага, щом конфликтът завършва, Западният свят с удвоена сила започва да оказва натиск в опитите си да задържи съветския ръст. Скоро след това е обявен «кръстоносен поход» срещу страната на Съветите и влизащите в орбитата на СССР държави.
След разпада на СССР санкциите бяха за кратък период отслабени, но само защото демократична Русия и без това не се развиваше, а санкциите пречеха да се ограбва страната. С появата на Путин и началото на новия стремителен ръст на Русия всичко започна отново. По-точно — продължи.
Санкциите са реално олицетворение на легитимен натиск, позволяващ да се постави спирачка не само върху развитието на страната, но и да се разтресе нейната стабилност.
Желанието да се завземе Русия се измерва с хилядолетия. И от Запад, и от Изток.
Затова санкции срещу Русия очевидно ще има винаги. Щом спре действието на едни, започва действието на други.
Ако някой с промит мозък все още си мисли, че причината за санкциите е историята около Скрипал, химическото оръжие в Сирия, «намесата» на Русия в американските избори, военните действия в Сирия, разследването на МН-17 и т.н., то е време да се измъкне от тези си илюзии.
Как ще противодейства Русия на този огромен натиск?
Русия винаги е разчитала само и единствено на себе си. Русия е свикнала на натиск. Свикнала е да оцелява при натиск. Колкото е по-голям натискът, толкова по-силна е Русия. Затова и понастоящем Русия си има собствени съюзници.
Русия има два съюзника — Армията и Флота.
Третият са Въздушно-космическите сили.
Ако Русия се впише в  Западния свят, то тя ще остане без суверенитет, а без суверенитет Русия ще бъде разчленена на секундата.
Суверенна Русия никога няма да отвори вратата си пред НАТО. Макар щаб-квартирата на алианса да е в Брюксел, ръководството на военния блок се осъществява от Вашингтон.
В Крим се използва едно от главните права на човека, намиращо се на първа страница на принципите на международните норми — волеизлиянието на народа. Въпросът около Крим вече не подлежи на обсъждане.
Санкциите срещу Русия ще останат, дори хипотетично да предположим, че някой започне да обсъжда със Запада Крим.
САЩ няма да отменят антируските си санкции. Но Европа може да ги отмени. Или отделни страни от Европа. Те могат да се заобиколят, създавайки в бъдеще съвместен механизъм за противодействие.
Защото е време Европа да се научи да живее с Русия.
Време е.
Освен ако Европа не иска да бъде окончателно ликвидирана от САЩ.

Петя Паликрушева, БГ Нюз Фронт

No comments:

Post a Comment