Adsense-top

Андрей Райчев: изтичането на данните от НАП и африканската чума ще изядат главата на ГЕРБ!

Политичесият сезон не приключи, има неочаквано продължение. 
Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ социологът Андрей Райчев по повод края на политическия сезон. 
Той обясни, че в края на сезона са зададени два неочаквани сюжета – изтичането на данните от НАП и африканската чума.
„Всички очакваха, че победата на евровота ще доведе до успокояване и ще даде възможност на ГЕРБ да направи няколко удара срещу БСП свързани с финансирането на партиите, които да затвърдят победата и да преминат към второ действие на драмата тази година. Това са местните избори през октомври“, каза Райчев.
По думите му обаче в края на сезона страната е наводнена от неуправляема ситуация. 
„Така че просто този сезон не приключва. 
Управляващите ще бъдат принудени да действат и през август. 
Трупат се неща, които наесен няма как да нямат своите последици. 
Говоря за чумата и масовото недоволство, особено в навечерието на кметски избори и второ с изключително сложния и не много понятен сюжет за властовата борба, който виждаме в изтичането на данните на НАП“, допълни още социологът.
Стабилността на кабинета е повишена заради ДПС, каза още Андрей Райчев. 
„ДПС се стреми за сближаване с ГЕРБ и запазване на ГЕРБ до изборите, което донякъде съвпада и с периода на избирането на нов главен прокурор. В този смисъл стабилността е повишена. ДПС разбира се, ще пази стабилност до ноември със сигурност“, допълни още Райчев.
По думите му стабилността като цяло не е различна в сравнение с преди четири-пет месеца.
„Отцепването на Волен Сидеров означава окончателно скарване между него и Каракачанов, между ВМРО и Атака, но не и нови отношения между Волен Сидеров и Бойко Борисов или нови между Каракачанов и Бойко Борисов. Не виждам кой знае каква разлика от това, което беше напролет и сега“, каза Райчев.
Той прогнозира и бурна политическа есен. „Местните избори са много вълнуващи за хората. 
Те са политически важни. Особено сблъсъка в София е важен. Те ще имат голямо политическо значение и преди да видим как ще свършат не можем да коментираме просто нищо“, допълни още Райчев.
Агенция „Фокус“ се обърна с еднакви въпроси към водещи политолози, социолози и политически анализатори по повод края на политическия сезон. Първото от поредицата интервюта е със социолога Андрей Райчев.
Ето и цялото интервю:
Г-н Райчев, в сряда приключи политическият сезон. Какъв е Вашият анализ на изминалата пленарна сесия?
- Особеното беше, че не приключи политическият сезон. Бяха зададени два неочаквани сюжета – изтичането на данните от НАП и африканската чума. Стана едно неочаквано продължение. Всички очакваха, че победата на евровота ще доведе до успокояване и ще даде възможност на ГЕРБ да направи няколко удара срещу БСП свързани с финансирането на партиите, които да затвърдят победата и да преминат към второ действие на драмата тази година. Това са местните избори през октомври.
Според мен страната беше наводнена от неуправляема ситуация, така че просто този сезон не приключва. Управляващите ще бъдат принудени да действат и през август. Трупат се неща, които наесен няма как да нямат своите последици. Говоря за чумата и масовото недоволство, особено в навечерието на кметски избори и второ с изключително сложния и не много понятен сюжет за властовата борба, който виждаме в изтичането на данните на НАП.
- Как оценявате стабилността на мнозинството и на кабинета?
- Не е нищо различно, колкото беше преди четири-пет месеца. Отцепването на Волен Сидеров означава окончателно скарване между него и Каракачанов, между ВМРО и Атака, но не и нови отношения между Волен Сидеров и Бойко Борисов или нови между Каракачанов и Бойко Борисов.
Не виждам кой знае каква разлика от това, което беше напролет и сега. ДПС се стреми за сближаване с ГЕРБ и запазване на ГЕРБ до изборите, което донякъде съвпада и с периода на избирането на нов главен прокурор. В този смисъл стабилността е повишена. ДПС разбира се, ще пази стабилност до ноември със сигурност.
- През този сезон голям брой законопроекти бяха върнати за ново обсъждане от държавния глава. Ефективен инструмент ли е президентското вето и различно ли го възприемат политиците и гражданите?
- Президентското вето се ползва широко от държавния глава като начин на говорене. Отношенията между управляващите и президента са лоши. Това вето не води до фактически корекции. Президентът държи речи през това вето, което не е никак маловажно. Неговият рейтинг е огромен. Той е около между 55 и 60%, докато този на неговите противници е много по-нисък.
- Превърна ли се опозицията в лицето на БСП в алтернатива, каквито заявки бяха направени от нейното ръководство?
- Да, само че загуби изборите. Тя не загуби от ГЕРБ, тя загуби от себе си. Мисля, че това е много повече риторическа загуба, отколкото политическа. Моето мнение е следното, може да греша. БСП винаги от времената на Лилов и Луканов от самото си създаване като БСП, за разлика от БКП, винаги е държала едно много важно оръжие в себе си. С това оръжие оцеля.
Това е консенсусът, кроткото говорене, опитът за търсене на общи точки, безропотно понасяне на упреци, премълчаване на неща, които трудно се премълчават. Това оръжие беше оставено на земята на г-жа Нинова.
Преди това г-н Станишев направи една такава предизборна кампания. Ако помните символът на тази кампания, беше една брадва, която сечеше различни работи. Иван Костов, който разрушава достиженията на социалната сигурност. Това беше едно много агресивно нещо и те загубиха.
Сега г-жа Нинова и г-жа Йончева много убедително говореха за корупция, изключително подплатено с факти, но не спечелиха. Мисля, че това е риторическа загуба. БСП няма право на този вид риторика. Тя все пак е наследник на бившата Комунистическа партия и чисто негативното не й носи.
Има партии, които печелят от негативното, особено малките тип Яне Янев, Бареков, сега г-н Слави Трифонов. Това показва язвите на обществото и набира сила. БСП явно не набира по този начин. Без всякакво съмнение г-жа Нинова беше и продължава да е алтернатива, но нещо не набира даже своя собствен милион. Има около милион души, склонни да гласуват червено.
- През този сезон станахме свидетели и на развода в коалицията „Обединени патриоти“. Какво е бъдещето на коалицията и на отделните патриотични формации в нея?
- Не мисля, че Валери Симеонов има кой знае какво бъдеще. Другите две формации са в особено положение. ВМРО е изкушено от 6-те %, които набра. Вярно, това са 6 % при много ниска избирателна активност. Те приличат на 4 % при средна избирателна активност. Т.е. имаме ВМРО, което се надява да спечели само. Това ги прави много активни, много ги възбужда.
Съвсем едно е да правиш сложна коалиция, в която непрекъснато се пазариш, се разправяш, премълчаваш, правиш компромиси, съвсем друго е да си самостоятелен.
ВМРО ще поеме курса за самостоятелно влизане в парламента. Разбира се, това минава през тези местни избори, които идват. Докато г-н Сидеров държи своите 1-2%, но никога не го подценявайте от гледна точка на финалния му спринт. Той е изключително способен за месец да събуди една не много голяма, но достатъчно значима част от обществото и да постигне своите 4 на сто.
Не бих зачеркнал Волен Сидеров. Мисля, че просто ще бъдат две националистически формации. Това е най-вероятният изход. Другият вариант е една от тях да влезе, т.е. или само ВМРО или само Атака. Най-сетне четвърти вариант е нито една да не влезе. Тогава вече влизаме в нова ера.
- Да очакваме ли разместване на властовите пластове след появата на нови политически субекти?
- Имате предвид Слави Трифонов?
- Да.
- За мен няма никакво съмнение, че той ще изиграе роля и ще увлече определен брой хора зад себе си. Тук размера има значение. Съвсем едно е да са 4-5 %, съвсем друго е да са 10 %, съвсем друго е да са 15 %. Не вярвам нагоре да стигне. Това са три различни сценария. Във всички случаи едва ли има смисъл да говорим за това преди да видим местните избори или преди да видим телевизията, която той прави.
- Каква политическа есен да очакваме предвид местните избори?
- Бурна. Местните избори са много вълнуващи за хората. Те са политически важни. Особено сблъсъка в София е важен. Те ще имат голямо политическо значение и преди да видим как ще свършат не можем да коментираме просто нищо.

Източник: Епицентър

No comments:

Post a Comment