Бразилският президент, когото САЩ назначиха с изборни измами, се опитва да изгори тропическите гори, показват изтекли документи

Бразилският президент Жаир Болсонаро се надява да саботира усилията за опазване на Амазонка, разкриха изтекли документи, цитирани от Индипендънт.
Припомняме, Болсонаро бе уреден за президент от САЩ, след арест на основния кандидат на опозицията Лула да Силва, който се очакваше да спечели още на 1 тур.
След това с изборни машинации, човекът на американците оглави най-голямата държава в Южна Америка.
Твърди се, че бразилското правителство възнамерява да изгради мостове, автомагистрала и водноелектрическа централа в джунглата. Плановете, изтекли в политическия уебсайт openDemocracy, намекват за опустошителни пожари, бушуващи през Амазонка.
Изтеклите документи включват слайдове на Powerpoint, за които се смята, че са представени на среща между бразилските правителствени служители и местните лидери в щата Пара, който е дом на Националния парк Амазония. По време на февруарска среща, според openDemocracy, бразилските министри използвали презентацията, за да опишат подробно проекти, планирани в региона от правителството на Болсонаро.
„Проектите за развитие трябва да се реализират в басейна на Амазонка, за да го интегрират в останалата част от националната територия", се казва в един от слайдовете. „За целта е необходимо изграждането на водноелектрическата централа на река Тромбетас, моста над река Амазонка и изграждането на магистрала BR-163 до границата.“
Противоречивият крайнодесен президент на Бразилия изглежда умишлено възпрепятства усилията за опазване на гората и твърди, че екологичните неправителствени организации и коренните общности, живеещи в Амазонка, подкопават репутацията на страната. Той дори заяви, че именно екологичните НПО в страната са виновни за пожарите.
Френският президент Еманюел Макрон описа пожарите в Амазонка като "международна криза", като призова световните лидери да "обсъдят извънредната ситуация" на срещата на върха на Г-7 този уикенд.
„Амазонската дъждовна гора - белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на нашата планета - гори“, написа в Туитър той. „Това е международна криза.“

Източник: Индипендънт

No comments:

Post a Comment