Бояджишкото клане от 1876 г. е второ по жестокост след Баташкото... Турците карат деца да им играят "хоро" и им режат главите на него...

Димитър Георгиев-Бико, Фейсбук:
Винаги, когато някой политически лайнар ми говори за "Присъствие"...
Днес е 17 май, още една незабравима дата от ТУРСКОТО РОБСТВО в България, защото само един робовладелец може да се разпорежда така с човешките животи, може да убива безнаказано и да решава кой ще живее, кой ще умре и кой да бъде даден на турски семейства за роб или робиня.
На този ден се навършват 142 години от Бояджишкото клане и Кървавото хоро на 50 деца от село Бояджик, Ямболско.
Кървавото хоро е кулминацията на Бояджишката буна.
Всичко е опожарено, разрушено, разграбено.
Според исторически анализи на чужди дипломати “никой, който не е видял лично последствията от изгореното село, не може да си представи колко страшно бедствие го е сполетяло.”
На 11 май 1876 г. хората от Бояджик се събират в църковния двор да отдадат сърдечните си почести пред ликовете на първите славянски учители и равноапостоли светите братя Кирил и Методий.
По време на празника владеещият околните села Едем ага нападнал селото със своите черкези, които започнали издевателства и грабежи.
За да имат време да избягат по околните села, селяните поставили стража в покрайнините на селото.
По този повод било докладвано на Шефкет паша, който се намирал в Сливен, че в Бояджик се готви бунт.
Така на 17 май 1876 г. той с един табор башибозуци отива в Бояджик и започва погром над селото.
Голяма част от населението се укрива в местната църква, но тя била обстрелвана със снаряди, затова укрилите се вътре били принудени да излязат.
Започва зверското им физическо изтребление.
Убити са десетки мъже, жени и деца.
В съседното село Болярско са скрити около 50 деца на възраст от 13 до 17 години, но голяма част са издадени и отведени от турците в местността Рачерски мост, след което преди да ги убият са накарани да играят хорото, останало в българската история като "Кърваво хоро".
Пашата обявил, че ако му изиграят хубаво българско хоро, ще ги пощади.
С надежда да се спасят, младите се съгласили.
Музиката засвирила и те заиграли тежко сватбено хоро.
Със звуците на кавала започнало и свистенето на ятаганите, децата по едно падали посечени.
Турците не позволявали на никое да напусне хорото.

11 comments:

  1. Няма да забравим!!! Никога!!

    ReplyDelete
  2. Помнете хора и разказвайте на децата си...

    ReplyDelete
  3. Турците ще си платят, скоро!

    ReplyDelete
  4. Никога съм нямал симпатий към турците и никога няма да имам такова нешто не се изтрива от паметта на един истински българин

    ReplyDelete
  5. А нашит неграмотен цветан цветанов от пп герб е казал че не е имало турско робство тура го на цветанов и на цялата им партия ще горят в ада fuck u

    ReplyDelete
  6. Karma za ubiycite! ROBSTVO DA tursko robstvo!!!!

    ReplyDelete
  7. Да не збравяме и концентрационните лагери-руски модел, които по сьщия начин убиваха.И това което турците не направиха-не унищожиха народа, за разликаот тези "братушки".

    ReplyDelete
  8. Как по точно са ни унищожили братушките като по времето на Бай Тошо бяхме десет милиона, асега надали има 6 милиона в БГ.
    Мислете бе хора не се изказвайте неподготвени. Истинския геноцид върху Българите се изпълнява сега от политическите държани в парламента.

    ReplyDelete