3 дни по-късно: Борисов: Не съм казвал, че сме се отказали от Шенген

Днес Бойко Борисов направи поредна визита за откриване на база на чужда компания у нас и каза:
„Не съм казвал, че сме се отказвали влизането от Шенген”. 
Премиерът поясни, че влизането в пространството е важно както за репутацията на България, така и за облекчения режим при пътуване на българските граждани. Борисов смята, че
единствената страна, която усилено е против влизането ни в Шенген е Холандия и го прави от егоистична гледна точка.
Министър-председателят заяви още, че по време на разговор със своите западни партньори е заявил, след като ни искат в Шенген да ни подкрепят, а не всеки, който дойде у нас да заявява на думи, че ни иска в Шенгенското пространство.
Пред медиите в Божурище премиерът отново каза, че се вкарват милиарди в инвестиции. Той съобщи, че и други големи инвеститори искат да развиват бизнеса си у нас, но не могат да си го позволят, защото трафикът ги блокира. „Затова ще се направи околовръстен път от бул. „Царица Йоана”, който да минава оттука и да свързва магистралата със Сърбия. Това струва над 50 млн. лв. Проектът го имаме вече”, информира Борисов.
Премиерът добави: „На министрите съм дал в най-кратки срокове да започнат процедурата, трябва да се отчуждават и земи, каза Борисов и отправи критики към президента заради наложеното от него вето. Заради бавните отчуждителни процедури искахме да променим закона, който беше спрян от Радев. Ние не сме го правили, за да правим на инат на някого, точно обратното – на нас ни правеха”.
По-рано премиерът се срещна с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер и заяви, че не си представя по-добри приятелски отношения между Долна Австрия и България.
„С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница.
България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила“,
изтъкна още премиерът Борисов.
По време на срещата си с Йоханна Микл-Лайтнер, Борисов отбеляза, че доброто партньорство с Долна Австрия е пример за насърчаване на по-тясно регионално сътрудничество между градове, общини и компании. По думите му има реални възможности за задълбочаване на търговско-икономическото партньорство. „В България има много австрийски инвеститори, огромен стокооборот“, подчерта премиерът.
Борисов акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност.
„Отношенията ни с Австрия са близки и приятелски”, заяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Австрия е традиционно важен политически и икономически партньор на България.

Източник: Нова ТВ

No comments:

Post a Comment