Adsense-top

България трябва да замести САЩ с над $5 млн. за учение „Ново село“, Тръмп ги насочи към стената с Мексико

САЩ очакват от България да замести 5.2 млн. долара, които американското министерство на отбраната бе предвидило за склад за муниции на полигона "Ново село".
Причината е, че по нареждане на президента Доналд Тръмп одобрените от него преди година средства се пренасочват за строителство на заграждения по границата между САЩ и Мексико.
Понеже Тръмп не получава очакваната финансова подкрепа за изпълнение на най-спорното си предизборно обещание, той използва правомощията си вътрешно да преразпределя бюджетни средства.
Така на Пентагона бе наредено да пренасочи 3.6 млрд. долара за 280 км от стената и в сряда ведомството обяви, че трябва да спре финансирането на 127 проекта.
Те са в страната и чужбина и са най-различни - от модернизиране на бази до училища и детски градини за семействата на военните.
В Европа са засегнати и обекти, някои от които бяха обявени като принос за по-добра защита на съюзниците от руската заплаха. България е най-малко засегната, докато загубите на Полша, Румъния или Словакия се измерват в десетки милиони долара. Пренасочването на средства беше остро критикувано от конгресмени, според които създава рискове за националната сигурност на страната и заобикаля парламента.
Новината бе обявена в сряда, а късно в четвъртък министърът на отбраната Марк Еспър заяви в Лондон, че очаква партньорите в НАТО сами да запълнят изненадващо открилите се дупки в проектите. "Посланието ми, откакто поех временно поста до днес, винаги е било за повече споделяне на бремето. Така че част от него ще бъде "Вижте, ако наистина сте загрижени за сигурността си, тогава може би трябва да видите как да покриете тези проекти вместо нас", защото в много случаи става дума за изграждане на инфраструктура на тяхна територия". Може би трябва да платите тази сметка", цитира думите му "Ройтерс".
Тръмп, който в кампанията си твърдеше, че Мексико ще плати за стената, използва законов текст, позволяващ на министъра на отбраната в случай на национална извънредна ситуация, изискваща употребата на армията, да им помогне със строителство без да търси одобрението ан Конгреса. Затова президентът обяви извънредно положение по границата, където в помощ на граничната охрана за справяне с мигрантите от Централна Америка са разположени около 3000 военни и 2000 служители на Националната гвардия. Пентагонът използва средства, предназначени за други обекти, но по които още не са сключени договори за изпълнение.
Но ходът на Вашингтон и думите на Еспър отекват по различен начин в Европа, тъй като са засегнати средства по започнатата през 2014 г. от президента Барак Обама Инициатива за европейска отбрана в помощ на американската армия и съюзниците след като Русия анексира Крим.
Преди година в Източна Европа най-голямата сума бе предвидена за Полша - 144 млн. долара, от които 87 млн. долара за военно-въздушната база в Повидз. Сега над 130 млн. от тях отидоха за граниата с Мексико. Словакия е засегната със 105 млн. долара, предвидени за складове за муниции и модернизация на самолетна писта. За ВВС базата "Михаил Когълничану" в съседна Румъния бяха предвидени 21.6 млн. долара. За балтийските републики единствено Естония попадна в бюджета за 2019 г. с 15.7 млн. долара. с два обекте за тренировки на спецчасти, които сега остават без финансиране.
В списъка, разпространен от американски медии, са и 47.8 милиона долара за военноморската база на НАТО до град Суда на гръцкия остров Крит. Под въпрос са 55.4 млн. долара за ВВС базата "Кечкемет" в Унгария, 66.6 млн. долара за пистата на военновъздушната база "Сигонела" в Италия, 67.4 млн. долара за електронна система на ВВС в Люксембург, 21.6 млн. долара за Рота - военноморската база в Испания.
Но най-засегнати са Германия и Великобритания, където не става дума само за инициативата от времето на Обама. Германските обекти, изброени в списъка, включително няколко училища за десетки милиони долара, са общо за 470 млн. долара. Британските са за над 250 млн. долара.
Министерството на отбраната призовава Конгреса да гласува запълване на пренасочените средства със задна дата. Републиканците са общо взето съгласни, но демократите казват, че това финансиране вече е гласувано и че не одобряват Тръмп да се разпорежда без тяхно съгласие с конституционното им право да управляват как се изразходва бюджетът. Ако Конгресът запълни средствата, много от проектите ще могат да продължат без забавяне, защото сключването на договори за строителство в тях е предвидено за следващите години, напомня "Вашингтон пост".

No comments:

Post a Comment