500 години турците не ни направиха роби. Сега за 30 години си го направихме сами!

Изумявам се от недостижимият праг на търпимост сред обществото ни.
Няма да стигна дотам да го нарека „гражданско“, защото такова нещо няма.
Реакции няма почти на никакво зверство, корупция, отношение, гавра с хората. Няма!
Отвреме навреме се надигат някакви немощни гласове, по повод поредното издевателство, почти като спящ в кома болен, който промърморва нещо, преди пак да изпадне в безпаметност.
Какво ме накара да се замисля? Данчето Софийска щяла пак да се пробва за кмет – за четвърти мандат. А от ГЕРБ твърдят, че промененият облик на София се дължал на нея.
Аз лично без сериозен бой такова нещо не бих си признала, защото столицата по мои впечатления последните 10 години заприлича на кичозен некропол. И ми е много интересно столичани, които десетилетия роптаеха и протестираха срещу „Пето…ка“, тоест вече демонтираният паметник за 1300 годишнината на България, сега как преглъщат изцепките на Данчето. Загадка!
А още по-интересни са медиите. Когато Урсулката беше при Главната Мутра и дадоха пресконференция, микрофоните на журналистите бяха отвинтени, да не би да зададат въпрос. А моят въпрос е към журналиститутките – не ви ли е срам? Има ли нормална медия по света, представителите на която не биха станали и незабавно напуснали фарса? Има ли свестен журналист, който би допуснал подобна гавра със свободата на словото? А какво да кажем за „пресконференцията“ на Главната Мутра изобщо без журналисти? В цял свят, освен в арабския свят и диктатурите, подобно нещо ще предизвика бойкот на всички медии към властта. И чутовен скандал. А вие, журналиститутки, се наведохте само още по-ниско!
Вижте какво става в САЩ! Тръмп е бойкотиран от много медии заради отношението му. Тук не бихте могли и да си го представите.
Гражданско общество няма. Няма обществено мнение. Няма дори общество. Само безгласни роби, които са доволни от подадената им от господаря копаня с буламач и които ги е страх от камшика. И които са доволни в робското си съзнание. И клиенти на властта, които я обслужват и съответно получават облагите.
Изумително. ПЕТСТОТИН ГОДИНИ ТУРЦИТЕ НЕ НИ НАПРАВИХА РОБИ И НЕ МОЖАХА ДА НИ НАКАРАТ ДА ЗАМЪЛЧИМ. СЕГА ЗА ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ СИ ГО НАПРАВИХМЕ САМИ!
* Клиентелизъм: Този термин води произхода си от Древен Рим, където с него се обозначава ситуацията, при която плебей е бил под патронажа на патриций, който срещу определени услуги от страна на плебея-клиент се е задължавал да пази живота и интересите му и така става негов патрон.В съвременното общество клиентелистките връзки са по-сложни. Клиентелизмът започва да се разбира като разпределение на блага и услуги, работни места за последователите в замяна на политическа подкрепа.

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук

1 comment:

  1. Г-жо Гунчева, не Ви давам оценка,твърде съм незначителна , за да го правя,но изказвам само мнението си. Много, много сте права.Всяко изречение , в коментара Ви, е вярно. Толкова вярно, че човек чак го боли. Често пъти си мисля за българското общество, защо е така. Единствено си мисля, че една част от хората с умориха, друга част се обезвериха,трета част избягаха и още много причини има. Мисля си, обаче,че Б Борисов, най вече "хвана била за рогата" като вкара в действие ПАРИТЕ, разчитайки и вкарвайки в действие корупцията. Огради се с некадърни,корумпирани, кариеристи, въведе страха. Мога още да изреждам, но Вие по обстойно бихте могли да покажете и представите нещата!

    ReplyDelete