Юрий Борисов: Защо ме отведоха с белезници, щом съм само свидетел?

Има политическа поръчка, но това, което чувствам, е, че има едно сплашване спрямо тези, които изразяват своето неодобрение относно външната политика на България, която е папагалска. Тази позиция не ни харесва'', каза Борисов.
"В продължение на четири часа ми задаваха два въпроса - дали съм давал информация на Русия и какво съм получил в замяна. От своя страна аз пък настоявам за факти, които да навеждат на мисълта, че изпълнявам шпионска дейност, защото в противен случай такъв подход е страшен - да те обвинят в шпионаж".
Това обясни в ефира на Нова телевизия бившият главен редактор на в-к ''Дума'' Юрий Борисов по повод съмненията, че е шпионирал в полза на руската държава.
„Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин”, категоричен е Борисов.
Към края на разпита вчера разбрал, че e свидетел, а не обвиняем. Той обаче запита защо е бил разкарван с белезници, като е бил разпитван в ролята си на свидетел.
"Свидетелите се викат с призовка... 3 разпита, общо 4 часа. Никой не ме кара да коментирам факти. Питаха ме получавал ли съм пари, давал ли съм информация. За 4 часа 2 въпроса ми зададоха", разказа той.
"Министърът на вътрешните работа каза, че има достатъчно данни да бъде възбудено това процесуално следствие. Аз искам само един факт да ми се каже", настоя Борисов.
,,Има политическа поръчка, но това, което чувствам, е, че има едно сплашване спрямо тези, които изразяват своето неодобрение относно външната политика на България, която е папагалска. Тази позиция не ни харесва'', каза Борисов.
„Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников, с който аз съм в приятелски взаимоотношения. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България.
10 пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката”, разказва секретарят на движение „Русофили”.
По думите му, последният му разговор с Решетников е бил на тема православие и се е състоял преди повече от година.
А що се отнася до политическата обвързаност на „Русофили”, той отбелязва, че в ръководството на движението има членове на „Атака”, ГЕРБ, СДС и БСП.
"Ген. Решетников е един пенсионер, познаваме се във връзка с нашата дейност на русофили. Не мога да разбера защо този контакт се поставя, че е нещо криминално", запита Борисов.
"Ние с него (Решетников) сме коментирали нагласи на обществено на база на социологически проучвания. Като сдружение нас ни интересуват тези неща. Тази социология може да е била коментирана с Решетников, но не виждам нищо лошо в това", добави той.
"Сложни разговори с него не съм водил. Диалозите ни са били обикновени. Давал съм му информация на Решетников - за цената на дините на "Женския пазар". Какво значи информация?", запита Борисов.
"Представителите на държавата сега се крият. Защо не кажат защо аз трябва да се обяснявам за неща, които са само теория и не са доказани", запита той.
"Движението "Русофили" има различна дейност. От едни хора се взимат дарения за паметници, а други даряват за изучаване на руски език, трети дават за правенето на фестивали. Проучването, което споменах, бе от вестник "Дума" и бе в периода 2011 -2014 година", поясни той.
"Имам следи по китките, но не знам от белезници ли са или от какво", завайка се той и добави: "Защо не ми снемат информацията от телефона, а трябва да бъде конфискуван? Не знам какво се случва с Николай Малинов, нямам връзка с него", каза в заключение Борисов.
Днес се очаква Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР да дадат повече информация по разследването за шпионаж, което водят от началото на юли. Във връзка с него вчера бяха разпитани няколко души от ръководството на Национално сдружение "Русофили", сред които секретарят му Юрий Борисов и председателят Николай Малинов. Първоначално се появиха информации, че те са били задържани. По-късно стана ясно, че Борисов е бил разпитван в качеството му на свидетел и привечер е бил освободен.
Николай Малинов обаче е бил задържан за 24 часа. От прокуратурата уточниха, че засега по разследването не са повдигнати обвинения.
То се води по член 105 от Наказателния кодекс, който гласи, че поставилият се в услуга на чужда държава или чужда организация, за да ѝ служи

Самият генерал Леонид Решетников, който е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия беше изненадан от новината за разследването.
„Това е много неочаквано, за пръв път чувам това за Борисов – шпионаж. Не вярвам. Нямам коментар, не е свързано с „Русофили”. От две години не съм го виждал”, казва генералът. 

Епицентър

No comments:

Post a Comment