"Шпионската афера" - поредният прокурорски фарс на Бойко

Масовите арести за шпионаж и изгонването на руснаци от България предизвикаха коментари дали поредната акция на прокуратурата не обслужва политически цели.
"Дневник" подбра коментари, които посочват как досега държавното обвинение си е затваряло очите по отношение на Русия и е бездействало при силни съмнения за извършени престъпления, а сега обвинява в държавна измяна хора, поръчали социологическо проучване.
Даниел Смилов, политолог:
България отказа да изгони руски дипломати по казуса "Скрипал", нито се притесни от действието на руски служби на наша територия по казуса "Гебрев".
Навръх 9 септември обаче прокуратурата излиза с бомбастични обвинения срещу неправителствената организация "Русофили", чиято вина досега изглежда е, че е поръчала от името на Решетников социологическо проучване на Живко Георгиев преди последните президентски избори.
Дори Решетников да е вдъхновител на това изследване, дори парите за него да са дошли от руски дарения, социологическото изследване не е акт на шпионаж в една свободна, демократична държава.Ако това е линията, която се разследва, и няма друга по-сериозна информация, ще сме свидетели на още един прокурорски фарс, който просто ще героизира симпатизантите на Путин в България.
Самото оповестяване на разследването за шпионаж при толкова неубедителна първоначална информация е политически гаф на разследващите.
Николай Христов, юрист:
Според Борисов делото за шпионажа не било срещу Русия ...
По принцип самата дефиниция на престъплението шпионаж е и съотносимо и към съответната държава (в случая Русия), защото, бедни ми Борисов, става дума именно за изначално поведение на въпросната държава. Няма как да имаш шпионаж, ако друга държава не го прави (конкретните местни извършители са отделно) СРЕЩУ твоята. Ерго - всяко дело за шпионаж предполага и включва в себе си по дефиниция защитна реакция СРЕЩУ въпросната държава (в случая Русия).
ОБАЧЕ Борисов всъщност е парадоксално прав и най-чистосърдечно си признава за какво става дума. Делото тук не е срещу Русия. Защото е поредната "пунта мара", която цели единствено евтин пиар на кандидата за следващ главен прокурор - позиционирането му като патриот и антируски деец с идеята да омекоти негативното отношение към него от страна на нормалните хора в тази страна. Това дело е обсъдено подробно и разрешено именно от руските кръгове, стоящи зад инсталацията Гешев, за да обслужи посочените пропагандни цели. Удрят се "дребни риби" (ако и да имат нещо общо с шпионска дейност, което би било нормално - във всяка добра манипулация следва да има и частица истина), но най-сериозната руска агентура остава незасегната.
В тази операция руснаците правят същото, което и наркотрафикантите - позволяват (и дори сами предават) някаква незначителна пратка да бъде заловена, за да се направи реклама на властта, която позволява пропускането на основния трафик. Нищо по-различно и тук ...
Константин Павлов, Фондация за хуманитарни и социални изследвания, член на Националната контролна комисия на "Да, България":
Наблюдавам "шпионската афера", която се развива с НД "Русофили". Не изключвам вероятност там да има московска връзка. Лично на мен ми се струва, че има. Тя трябва да се проследи, особено ако там е забъркан и някой от националната сигурност. Само че туй, другари, е дребната шпионска риба. Цацата! А и като знам как прокуратурата си подготвя доказателствата, нищо чудно русофилите да излязат чисти като господин 10 (бивш Д.П.) от цялата работа.
Затова искам да дам малко жокери на прокуратурата къде да търси агентите на руско влияние. Истинските едри паламуди. Дебелите шарани. Сомовете гиганти, спотайващи се около дъното на блатото.
Един български премиер обеща да изгони руски дипломати, ако види доказателства по случая "Скрипал" - съвсем истински терористичен акт в Европа, застрашаващ целия континент. Доказателства се появиха, премиерът се разсея, дипломатите се черпиха с по една водка по случая.
Същият премиер си призна чистосърдечно, че е провалил създаването на флотилия на НАТО в Черно море, която да се противопостави на агресивните действия на Русия в Черно море. Провалил я е и е бил сериозно критикуван от партньорите в НАТО. Това е направил заради "договорка" с Путин. Кой ли е този човек с нелегалните "договорки" с Путин? Ще бъде ли разследван?
Пак някакъв премиер обявяваше АЕЦ "Белене" за корупционен гьол, в който са загробени милиарди, а после изведнъж се разбърза да реализира проекта (некорупционно най-вероятно?).
Също тъй България беше посетена от главния прокурор на Русия. Тайно! С него се срещнаха високопоставени лица и обмениха опит. Лица и от прокуратурата (опс!). Кои бяха тези лица? Дали има някъде снимки? Протоколи и записи от срещите запазени ли са?
Шеф на българска петролна компания представляваше "Росатом" на преговорите с българското правителство. Ами не е ли странно. Нефт, пък ядрена енергетика... А тоя шеф на петролна компания обичал да играе белот с политици. Ама кои бяха те?
Туй искам да дам на прокуратурата като жокери. Да ги проверят тия, играчите на белот, и останалите.. Забравих им имената обаче. Ама в медиите могат да си ги намерят. В краен случай да гледат на уебсайта на руската прокуратура.
"Терминал 3":
Ще дадем няколко фрапиращи примера за пълно бездействие от страна на прокуратурата, когато българското правителство е допускало груба намеса във вътрешните ни работи от страна на Руската федерация:
– След случая с отравянето на бившия военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с използването на бойно отровно вещество на територията на Великбритания повечето от страните в ЕС и НАТО експулсираха представители на руските служби за сигурност, използващи в тези страни дипломатическо прикритие. Една от малкото държави, които не направиха това, беше България. Прокуратурата тогава не разследва на какво се дължи бездействието на България и мотивирано ли е то от чужда държава.
– По-късно британският разследващ сайт Bellingcat разобличи участието на руското военно разузнаване (ГРУ) в случая "Скрипал". Оказа се, че високопоставен офицер от ГРУ, участвал в атентата във Великобритания, неколкократно е пребивавал в България – Денис Вячеславович Сергеев, представящ се под фалшивата самоличност на "Сергей Вячеславович Федотов". Престоят му в България съвпада и с отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Независима чуждестранна лаборатория потвърди, че при отравянето на Гебрев е използвано същото вещество, както в случая "Скрипал". Дори това не беше достатъчно за сериозни действия от страна на прокуратурата. Лично главният прокурор Цацаров лансира тезата, че Гебрев бил жертва на "хранително отравяне" с неизмита салата.
– Прокуратурата никога не разследва участието на множество български длъжностни лица в корупционния проект АЕЦ "Белене", където потънаха милиарди. Някои от тези длъжностни лица открито подкрепяха руския държавен интерес.
– Прокуратурата не разследва участието на български фирми и държавни мъже в лансирането на другия корупционен мегапроект – "Южен поток" – където реалните загуби на страната ни бяха в рамките на стотици милиони, въпреки че проектът се провали.
– Ами участието на руска държавна банка в КТБ, където също бяха загробени милиарди държавни пари?
За съжаление можем да продължим този списък безкрайно. Това са само най-фрапиращите примери.
Илиян Василев, бивш посланик в Москва:
Ние знаем, че на територията на България развива дейност мрежа на военното и на цивилното разузнаване на Русия. При това не го знаем заради нашите служби, а защото партньорските служби ни го казват. И ние не предприемаме дело по тия теми, не предприемаме дело по случая "Гебрев", за Скрипал се направихме, че не чуваме. На Черна гора главният прокурор ни каза, че от Пловдив ГРУ е организирало преврата. И ние не правим реални неща, а се занимаваме с една организация, който, като пише "Русофили" - ами те с какво друго да се занимават.
"Биволъ":
Обвиненият в шпионаж Николай Малинов е разпитван по делото КТБ. В разпита си той разказва, че се е срещал с Цветан Василев, за да иска съдействие за... Делян Пеевски: "Молил съм за съдействие от негова страна за забавени плащания от Делян Пеевски за разпространение на вестника. Понякога г-н Василев ми съдействаше за решаването на този проблем, а друг път ми казваше, че не е негова работа. Имали сме и една тристранна среща с Цветан Василев и Делян Пеевски, на която се разбрахме, че ще си сътрудничим и няма да си създаваме проблеми."
Кое не е ясно? Плъховете ще се изпоизядат на финала...

Източник: Дневник

No comments:

Post a Comment