UK: Лекарства за промяна на пола ще се прилагат на деветгодишни деца

На деца, които са на девет години, трябва да се предписват лекарства, които забавят настъпването на пубертета като първата стъпка към операция за смяна на пола, според доклади.
Лечението ще бъде предложено от един от фондовете  на Националната Здравна организация за деца, които са толкова затруднени от пола си, че могат да пожелаят да се подложат на драстична операция след юношеството, според  Mail on Sunday.
Но решението бе атакувано от критици, които описаха решението да се предложи лечение в такава млада възраст като „ужасяващо“ и призоваха за незабавно разследване.
Ежемесечни инжекции на лекарствата, поставяни в стомаха, са известни като блокери на хипоталамуса. Те се използват за забавяне на развитието на половите органи на децата, като блокират производството на хормоните тестостерон и естроген.
При момчетата това предотвратява понижаването на гласа и окосмяване на лицето, докато при момичетата той спира менструалния цикъл и развитието на гърдите, като във всеки случай прави всяка бъдеща операция за смяна на пола по-проста. Възможните странични ефекти включват депресия, обриви, астма и кисти на яйчниците.
Лекарите от Фондация Tavistock and Portman към Националната Здравна организация казват, че изпитанието на лечението на пациенти с „джендър дисфория“ на възраст от 12 до 14 години е било успешно и може да се приложи още по-рано.
Д-р Поли Кармайкъл, която ръководи изпитанието, заяви, че бъдещото лечение ще се предлага въз основа на „етап, а не възраст“,​​което означава, че може да бъде предложено на по-малки деца от тези, които са участвали в процеса.
„Говорим за спиране на пубертета в нормалните му граници, така че предполагам, че по-младата възраст може да е девет или десет“, каза тя. Само деца, които отговарят на определени критерии, включително да имат разрешение от родителите си и да нямат проблеми с психичното здраве, ще бъдат допустими, добави тя.
Марк Притчард, депутат от консерваторите, призова за разследване на решението на фонда за осигуряване на лечение в такава млада възраст, особено в момент, когато се свиват бюджетите за животоспасяващи лекарства за рак.
Колегата му Андрю Пърси добави: „Мисля, че много хора ще се ужасят от мисълта, че на деветгодишни деца ще бъде осигурено лекарство, което ефективно ще спира тяхното развитие и естествено съзряване.“

превод: Екип Национална група „Не на стратегията за детето 2019-2030!“


Проект на Национална група „Не на стратегията за детето 2019-2030!”

No comments:

Post a Comment