Adsense-top

До края на седмицата Полфрийман ще е FREE да отпътува от държавата с най-ларж съдебна система

Малко вероятно е да има обрат по делото „Полфрийман“. 
Понякога обаче практиката се обръща. 
Най-вероятно до края на седмицата той ще е на самолета и ще е извън правомощията на българската съдебна система, това заяви съдия Димитър Узунов в ефира на БТВ. 
Той заяви, че не е важно как е именуван съдебният акт – дали решение или определение, важно е по какъв процесуален ред е постановен. 
Според него прокуратурата има своите мотиви, които не са лишени от логика. 
„Съдебният акт е постановен с голяма доза съмнение при прилагането на закона. 
Това предизвика обществена и академична реакция. 
Дори при напускането на австралиеца от затвора, той ругаеше и с това си поведение обективно показа, че опровергава мотивите на докладчика и на съдебния състав с председател Калин Калпакчиев”, обясни Узунов. 
Според него съдебният акт отива „в коша”, защото условието, Полфрийман да бъде наблюдаван след условното освобождаване, е невъзможно. 
По думите на съдията, докладчикът по делото изготвя част от доклада по поръчка на БХК. 
Освен това той смята, че е важно да се установи дали съдия Калпакчиев има взаимоотношения с неправителствената организация. 
Адвокат Даниела Михайлова заяви, че предложението на прокуратурата за възобновяване на делото е неоснователно и процесуално недопустимо. 
Според нея съдебният акт не е сред актовете, които подлежат на такава проверка. 
Михайлова подчерта, че двата аргумента на обвинението са необосновани. 
„Мисля, че условното предсрочно освобождаване предизвика съвсем необоснована обществена реакция. Законодателството е категорично по отношение на това какви са изискванията, за да бъде започнато производство по предсрочно освобождаване. В случая изискванията са спазени. Не е редно да коментираме съдебното решение, което е проучило всички доказателства”, обясни адвокатът. 
Според нея процедура по предсрочно условно освобождаване са рутинни и всекидневни процедури. Михайлова изтъкна, че един рутинен случай се използва за нагнетяване на обществено напрежение. 
„Това няма нищо общо с правоприлагането или с върховенството на закона. Това напрежение е заради предстоящия избор на главен прокурор и предизборната ситуация у нас. Обществото не коментира конкретния случай, а съдебния състав и съдебното решение”, допълни още тя. 
По думите ѝ не може да се говори за обвързаност между Калпакчиев и БХК. Тя заяви, че в гражданското общество съдиите трябва да участват активно, а това понякога включва участие във форуми, касаещи гражданските права.

Източник: Епицентър; заглавието е редактирано

No comments:

Post a Comment