Adsense-top

Ще има ли създаване на обща европейска армия?

Аз, като отчитам състоянието на Европейския съюз, не виждам особено основание на този етап да говорим за обща европейска армия, което означава, че гръбнакът на европейската отбрана ще продължат да бъдат нашите национални армии. 
Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов при откриването на Международна конференция "Европейската отбрана - една цел, много предизвикателства", предаде Агенция „Фокус“.
Ген. Попов припомни, че България последователно провежда политика за модернизация на българската армия. 
„Народното събрание е одобрило три проекта: за Сухопътните войски, ВВС и Военноморските сили. 
Тази година придобиването на самолетите Ф-15 беше добра стъпка, предстои да бъдат финализирани и другите два проекта. Ще трябва да се модернизират и други елементи, за да се придобият и други основни системи на въоръжението. 
Комисията по отбрана в НС ще продължи да контролира процесите по модернизация на българската армия и ще настоява да се отделят необходимите финансови ресурси, като нашата цел е да се постигнат 2 % от БВП за отбрана“, добави още ген. Попов.
Той още веднъж акцентира, че европейската отбрана не може да се изгражда като алтернатива на колективната отбрана в рамките на НАТО.
„Повечето страни-членки на ЕС са и членки на НАТО. 
Не можем да си позволим да развиваме способности, отделно от НАТО. 
Важното е ние да развиваме такива способности, които ще позволят на ЕС да решава въпроси там, където НАТО няма да бъде интегриран“, допълни той.
Генерал Попов отбеляза важността на работата в областта на сигурността в сътрудничество със страните от Западните Балкани.
„Трябва активно да работим за интегрирането на страните от Западните Балкани в общата система за сигурност и отбрана, а това е един от уроците, които научихме след последната мигрантска криза. 
Трябват общи усилия, за да могат такива рискове да се преодолеят. 
Необходимо е да анализираме и съвместно да търсим отговор на ключови въпроси, като например този за трансатлантическото сътрудничество и ролята на САЩ в европейската сигурност и отбрана, важен е и въпросът с Брекзит.
Привърженик съм на подхода, че Великобритания трябва да има роля в европейската сигурност и отбрана и трябва да се намери добрата формула за това“, добави още той.
Европейската сигурност е наша обща задача и цел, каза още ген. Попов.
„Смятам, че с такива организатори конференцията е обречена на успех и това е видно още от началото с избора на темата и разбира се с участниците, които са наистина изявени, знаещи и могат наистина да направят интересна дискусия и да има реални резултати. 
Още в началото на конференцията си личи, че наистина имаме една обща цел.
Предполагам, че много от нещата ще се повторят и потвърдят, но ще има и много неща, които ще са интересни за дискусията, особено когато става въпрос за европейската отбрана. Неслучайно по-голямата част от гражданите на ЕС считат, че ЕС трябва да изгради обща политика по сигурност отбрана“, допълни още той.
Генерал Попов обобщи и предизвикателствата и рисковете, които стоят пред европейската отбрана, като сред тях посочи нестабилността и военните конфликти в периферията на Европа, радикализацията, тероризма и неконтролираната миграция.
„И ние, европейците, трябва да търсим нашия общ отговор. И какво по-естествено от това ЕС да се стреми да изгради общи способности и да действа като глобален играч, за да могат европейските граждани да получат повече сигурност“, заяви той. 
Генерал Попов припомни, че в последните години се е направило много в областта на отбраната. „След публикуването на Глобалната система за сигурност: Европейския фонд за отбрана, беше въведен процес за преглед на способностите, който цели да се оцени допълнителният потенциал на ЕС и да се набележат мерки за неговото подобряване“, отбеляза той.
По думите на Попов обаче остават и доста нерешени проблеми. „Бих поставил няколко принципни въпроса, които ще бъдат засегнати: изграждането на системата за сигурност на ЕС е функцията за развитие на самия ЕС като такъв, много внимателно трябва да се проведе дебата за бъдещето на ЕС като цяло, не трябва да допускаме да се създаде Европа на две скорости в областта на отбраната, всички държави трябва да участват в изграждането на тази система“, посочи той.
Генерал Попов обърна внимание и на важността на новите технологии в областта на отбраната. „Отсега следва да проучваме и отчитаме ролята на новите технологии: изкуствения интелект, роботизацията, изграждането на система за сигурност. Трябва да мислим и обхванем правните и моралните аспекти, свързани с тяхното прилагане“, допълни още председателят на Комисията по отбрана в НС. 
България участва активно в ПЕСКО, а това е важно за страната ни, каза ген. Попов и отбеляза, че е необходимо страната да участва във всякакъв вид инициативи, свързани с отбраната, тъй като това е гаранция, че Европа няма да бъде на две скорости в областта на сигурността и отбраната.
„Търсенето на стратегическо партньорство с останалите страни от ЕС също е една гаранция, че ние ще вървим заедно по общ път и с обща идеология по изграждане на способностите, когато говорим за европейска отбрана“, допълни още председателят на Комисията по отбрана.

Източник: Епицентър

No comments:

Post a Comment