Adsense-top

Безсрамие и погнуса: Само седмици след изборите, герберите раздуват данъците, дето обещаха да не пипат...

След като преди изборите беше обещала да не вдига данъците, кметът на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ направи точно обратното – с предложение да се увеличат имотният и автомобилният налог, пише “Сега”.
Тя предлага промени в Наредбата за местните данъци, според която от следващата година собствениците на автомобили с евростандарти от 0 до 4 ще плащат с между 7 и 40 лева повече.
Данъкът ще се вдигне и в зависимост от мощността на колата, като това засяга всички автомобили с мощност над 74 киловата (kW).
Фандъкова предложи и увеличение на данъка за придобиване на имущество, който най-вече засяга сделки с имоти и автомобили. От 2.5% досега той нараства на 3% от материалния интерес, пише “Капитал”.
На въпрос защо преди изборите е казвала, че ще управлява без повишаване на данъците, Фандъкова заяви, че София е длъжна да взима мерки за решаване на проблемите си, тъй като същото правели и градовете в съседните държави, отбелязва “Сега”.
И в Пловдив новоизбраният кмет от ГЕРБ Здравко Димитров иска повишаване на местните данъци. Ще увеличават таксата за битови отпадъци, която плащат домакинствата, както и данъкът за прехвърляне на имот – от 2.5 на 3%.
Повишение ще има и на туристическия данък. Ставките за стая в хотел с една звезда се увеличава двойно – от 0.20 лв. на 0.40 лв., за две звезди става 0.60 лв., за три звезди – 0.80 лв., за четири звезди 1 лев и за пет звезди 1.20 лв.
В Габрово Таня Христова от ГЕРБ, която спечели пореден мандат, беше първият кмет, който след изборите заяви, че обмисля вдигане на местните данъци. Тя смята да увеличи таксите за МПС-а, както и имотния данък – с цели 50%.
Кметовете от ГЕРБ и във Велико Търново, Враца, Димитровград, Харманли, както и в Любимец предлагат вдигане на различни видове местни данъци.
Новият курс бе нареден от премиера Бойко Борисов, който в нощта на местния вот скастри кандидатите, които обещават понижаване на ставките, пише “Сега”.
След това и финансовият министър Владислав Горанов заяви, че общините трябва да вдигнат данъците, а не “да тичат” при държавата за пари.
"Безсрамие и погнуса" - така реагираха социалните мрежи на случващото се...

Червено.бг

No comments:

Post a Comment