Adsense-top

Следизборно: Криминално избраната Фънда, вдига данъците на най-бедните...

Да се увеличи данъкът за колите в София според тяхната мощност и стандарт за екология ще предложи кметът Йорданка Фандъкова, която наскоро бе преизбрана с цигански гласове и купен вот.
Тя обясни днес, че приходите от повишението в очакван размер от 18 милиона лева ще бъдат инвестирани за подобряване инфраструктурата в кварталите и на превозните средства от градския транспорт.
Колите със стандарт Евро 5 и 6 остават със същия данък. Тези с Евро 3 увеличението на коефициента е от 1 на 1.1. За Евро 4 от 0.8 става 1.0, което ще вдигне данъка им със 17 лева. За колите без категория и с Евро 1 и 2 увеличението е най-голямо – от 1.1 на 1.4. Това е повишение от 40 лева.
По същество Фандъкова вдига данъците на най-бедните, защото единствено новите коли отговарят на високите стандарти, а такива могат да карат много малко хора.
По показателя мощност на двигателя най-голямото увеличение е за колите с най-много конски сили – за над 328 к.с. (над 245 киловата) компонентът досега е 2.1 и става 2.42.
За коли между 201 и 328 к.с. (150 - 245 киловата) той от 1.6 става 1.84.
За коли с мощност 147 - 201 к.с. (110 - 150 киловата) – от 1.23 скача на 1.42.
За коли с мощност от 99 - 147 к.с. (74 - 110 киловата) – от 1.1 на 1.21
За коли с мощност 74 - 99 к.с. (55 - 74 киловата) остава сегашният компонент 0.54. За най-ниската мощност – под 74 к.с. (до 55 киловата) също компонентът от 0.34 остава.
В парично изражение увеличението за колите с най-ниски екостандарти увеличението ще е от 3 до 10 лева, а за тези с мощност до 100 к.с., които са най-масовите в София, то е ще е между 7 и 40 лева, заяви Фандъкова.
Ще се вдигне и данъкът върху сделките с имоти и коли
Предлага се повишение и за данъка върху всички сделки с имоти и коли, който от 2.5% от данъчната стойност да стане на 3%. Това обяви Фандъкова, като отбеляза, че от тази мярка се очаква увеличение на приходите от този данък с 20 милиона лева. Те ще бъдат вложени в ремонт на улици и тротоари в кварталите, заяви тя.
Промените ще станат факт, ако бъдат гласувани от Столичния общински съвет като изменения в Наредбата за местните данъци и такси. Те ще бъдат включени в дневния ред на следващото заседание на съвета и се очаква да влязат в сила от 2020 г.
Предлаганите промени в наредбата ще бъдат качени на сайта на Столичната община още днес, за да може в рамките на едномесечния срок, както е по закон, да бъде на вниманието на гражданите и така да спазим сроковете за тези промени, който е краят на тази година", обясни Фандъкова.
Зам.-кметът по транспорта и по финансите Дончо Барбалов уточни, че увеличенията не обхващат над 180 000 коли в София, които са с Евро 5 и 6. Най-масовите коли - с мощност до 90 к.с., са около 360 хиляди, добави той. Общият брой на регистрираните в столицата автомобили е 776 хиляди.
Фандъкова заяви пред журналистите, че няма да предлага повишаване на другите местни данъци и на такса смет.
Тя изказа мнение, че предлаганите мерки, които са насочени за пообряване качеството на въздуха в града, едва ли ще свалят много софиянци от колите, но с парите от повишения данък ще се подобрят градският и довеждащият транспорт, както и възстановяване на паркове и градини. Това ще е реалната предпоставка да слязат от колите си, обясни тя.
Това е малка стъпка, но тя очертава посоката, отговори Фандъкова на въпрос дали ще има още увеличения на този данък.

No comments:

Post a Comment