Бойко вдигна авто-данъка на бедните, с лицемерния аргумент за "еко", което няма да се случи.. Само повече пари за него...

От следващата година за автомобили с екостандарт под Евро 4 и с мощност над 74 киловата (kW) ще се плащат по-високи данъци в София. 
Това по същество е мародерство над по-бедните, които не могат да си позволят нова кола.
Мотивацията е лицемерна - хората просто ще платят, а няма да си сменят автомобила, т.е. за природата ефект няма да има.
При сделките с имоти пък общината ще прибира 3% вместо досегашните 2.5% от материалния интерес. Това реши Столичният общински съвет след дълъг дебат на последното си заседание за годината, на което предложението на кмета на Йорданка Фандъкова беше прието въпреки силното неодобрение от страна на опозицията в лицето на БСП и "Демократична България".
От гласувалите общо 54 съветници 31 подкрепиха доклада, а 22-ма бяха "против". Борис Бонев от "Спаси София" се въздържа, но изказа мнение, че не подкрепя предложението. Така всъщност се потвърдиха очакванията, че групата на ГЕРБ прокарва решенията си с подкрепата на "Патриотите".
Оказа се, че липсата на подкрепа не се дължи на самата идея за вдигането на данъците, а на начина, по който предложението е било отправено. Според опозицията това е станало еднолично от страна на кмета Фандъкова, която го е обявила първо пред медиите, без достатъчно дискусии с другите политически групи и без да бъде представен достатъчно ясен анализ.
Основният аргумент срещу промените в Наредбата за местните данъци и такси, зад който се обединиха независимият Бонев, представителите на "Демократична България" и БСП, е липсата на конкретика за какво ще бъдат изразходвани допълнително събраните от увеличението средства на обща стойност 40 млн. лв. Притеснението тук идва от това, че двете сфери, към които се казва, че ще отидат средствата – транспорт и инфраструктура, звучат добре като насоки, но не става ясно какви точно оптимизации ще се правят. Именно това беше спънката за Бонев и съветниците от ДБ, които по принцип подкрепят политиката "замърсителят плаща" и дори предлагат още непопулярни мерки в този дух.
Когато обяви предложението си за по-високи данъци, Йорданка Фандъкова заяви, че общината ще разполага с допълнителни 18 млн. лв. за подобряване на градския транспорт с фокус върху довеждащия, както и с още 26 млн. лв. от по-високите данъци при сделките с имоти, половината от които да отидат при самите районни кметове за подобряване на инфраструктурата в кварталите.
Мненията
"Не сте предоставили необходимата информация, за да можем ние, общинските съветници, да направим аргументирани и конкретни предложения. Например щях да разбера, ако кажете, че следващата година дължината на метрото ще бъде увеличена и затова са ни нужди еди-колко си пари или ще вкараме още две коли по линия 204 и това ще струва еди-колко си", коментира Бонев. Според Иво Божков от "Демократична България" пък липсва "истинска аргументация, която да следва да покаже колко кв. км пътища и тротоари има в София, какво е тяхното състояние и какъв период от време ще е нужен, за да бъдат ремонтирани" (при увеличението за сделките с имоти). От БСП пък добавиха, че събираемостта при данък МПС и сега е ниска спрямо предходни години и изглежда, че увеличението се прави с цел компенсация.
В отговор Фандъкова обаче заяви, че другите партии не са дали алтернативни предложения или пък идеите им не са съобразени със законовите рамки. И подчерта, че по-високият данък върху замърсяващите автомобили е само една стъпка към намаляването на вредните емисии, а другите са описани в програмата на общината за по-добър въздух, която съдържа сто мерки. "Мерките са много, ние тук обсъждаме конкретен документ - промяната в Наредбата за местните данъци и такси. Не съм чула съществени аргументи против. Благодаря на ГЕРБ и "Патриотите" и се надявам колегите от опозицията да се оттърсят от партийните си пристрастия", заяви тя, като добави, че и независимият Борис Бонев се е "подхлъзнал" по практиката на опозицията и вече го е страх да подкрепя предложения на управляващите.
С по-високи данъци, но без екофактор
Дори и да бъде представяно като "малка стъпка за справянето с проблема с въздуха", увеличението на данък МПС всъщност няма общо с екологията. Това се дължи на начина, по който се изчислява той по сегашната законова рамка. Моделът е такъв, че се взима предвид възрастта на превозното средство и колкото по-ново е то, толкова повече се увеличава коефициентът, по който се пресмята дължимото на общината. Което пък е точно обратно на всякакви екологични цели и е фиксирано с коефициентите, заложени в Закона за местните данъци и такси. Те обаче не могат да се променят с решение на местната власт за разлика от останалите два компонента - този за екологичен стандарт и за мощност.
Така, дори с приетото предложение за по-високи данъци, за 19-годишен дизелов автомобил без катализатор и филтър за твърди частици отново ще се плаща по-малко, отколкото за 3-4-годишна бензинова кола с екостандарт Евро 5.
Сиви сделки
Увеличението на данъка при възмездно придобиване на имущество пък отваря някои притеснения. Според експерти на пазара на недвижими имоти, с които "Капитал" разговаря, вдигането на данъка при сделките с имоти ще накара все повече хора да изповядват сделките на данъчна оценка. "Резултатът, който ще се получи от повишаването на този данък, е, че ще се затрудни изсветляването на икономиката и повече хора ще искат да изповядват сделките на данъчна оценка. В момента около 70-75% от сделките в София се сключват на реална стойност. За съжаление този процент ще спадне, след като хората видят, че е много голяма сметката, която трябва да платят като данъци", коментира основателят на proptech.bg Георги Павлов. Други специалисти в сферата пък просто не виждат логика точно този данък да се вдига в момента и предполагат, че е свързано със запълването на дупки в бюджета.
Потенциалното ефективното поскъпване при увеличението на данъка ще е 20%, което значи, че купувачът на имот за 100 хил. евро в София ще трябва да плати с 500 евро повече. Въпреки това според Георги Георгиев от ГЕРБ "хората не сключват всеки ден такива сделки", а така или иначе при тях важна роля играе именно ифраструктурата, в която ще се инвестира със събраните допълнителни средства.

Източник: Капитал, с редакции

No comments:

Post a Comment