Adsense-top

Тодор Кантарджиев: В Етрополе е регистрирана ку-трeска, много по-смъртоносна е от коронавируса

"Заветът"  от Добри Божилов
В Етрополе е регистрирана ку-трeска, каза в сутрешния блок на "Нова телевизия" директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
Той съобщи тази новина, за да подчертае, че при при тази болест смъртността е 10-12%, докато при новия коронавирус е 3% и няма нужда от паника.
Проф. Кантарджиев припомни, че при обикновен грип смъртността е 5%. Той допълни, че до момента няма открити препарати, които да лекуват специално коронавируса.
Той успокои, че новата зараза е опасна основно за възрастни хора и такива със слаба имунна система.
Ку-треската се предава основно от домашните животни, като причинителят се отделя, чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане.
При хората около 50% от болните показват клинична проява. Става въпрос за грипни симптоми - втрисане, повишена телесна температура (39-40'С), главоболие, мускулни болки и други.
Днес от Оперативния щаб за борба с коронавируса съобщиха, че в България няма регистриран случай. По този повод проф. Кантарджиев обяви, че са абсурдни твърденията, че такъв има, но не се съобщава за неговото съществуване.

No comments:

Post a Comment