Adsense-top

Италия опрости битови сметки, данъци и банкови кредити, заради вируса! Наш Ганьо само се чуди какво да съдере...

"Заветът" от Добри Божилов
Ето това са част от мерките, взети от Италия, в отговор на корона-вируса.
Сравнението с наш Ганьо е потресаващо.
Публикация на Даниела Пенкова от Фейсбук:

Уважаеми съграждани и приятели! Ето какво е решило правителството на Италия във връзка с декрета на премиера от снощи! Прочетете го внимателно и се опитайте да разберете какво правят ръководителите на тая държава за да подпомогнат населението в случаи на национална криза!
Какво предвижда новият италиански правителствен декрет заради ситуацията с коронавируса, който трябва утре да влезе в сила след гласуване в парламента:
1. Сметките за ток, вода, газ, такса смет и телевизионна такса се замразяват за два месеца. След като кризата отмине, ще бъдат изплащани на части, като още не е решено за какъв период от време ще трябва да се изплатят.
2. Налага се мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките от страна на домакинствата и на банковите заеми за малките фирми. Държавата им става гарант, за да не настъпва банкова криза заради неизплащането им.
3. Замразява се заплащането на данъци за два месеца (в края на март е срокът за плащането на местните данъци, така че се отнася предимно за тях).
4. Замразяване на плащането на осигуровките към осигурителните фондове. Ще се плащат след кризата, но още не се знае на какви вноски и в какъв срок.
5. Включване на всички работници от засегнатите сектори към Cassa integrazione - това е един държавен фонд, който позволява на техния НОИ (казва се INPS) да изплаща заплатите на хора, които поради затруднения на фирмите не ходят на работа. Разбира се, работещите работници ще си получават нормалните заплати от работодателите. Призивът е всички възможни дейности да се извършват от домовете.
6. Тъй като училищата и градините са затворени, родителите ще получат платен родителски отпуск, за да си ги гледат, а ако са принудени да ходят на работа поради естеството й, ще получават ваучери от 600 евро на месец за детегледачка.
Тези мерки ще струват на държавата 10 млрд евро допълнителен дефицит. ЕС вече декларира, че ще разхлаби изискванията си за дефицита. Сиреч, ония 3% ограничение заминаха много бързо в боклука.
Освен това в Италия вече действат:
Доставки по домовете на хранителни стоки за всички възрастни над 75 г. - поети са от хранителните вериги.
Всякакви спекулации с цените на маски и препарати са забранени, преследвани и наказвани. Финансовата полиция вече е в действие, има арести.
На фона на наглостта на нашето правителство с опита му да не заплаща болничните на хората в карантина, на запад начинът на мислене изглежда напълно различен.
Ситуацията е много тежка, но нямам съмнения, че Италия ще се справи. Освен че там мислят за работниците и затруднените фирми, имат и напълно безплатно здравеопазване (включително лекарствата). При съмнение за зараза, се обаждаш на тел. 1500 и идват у вас да ти вземат тампон. Абсолютно е забранено излизането. Тъй като обдишващите апарати не достигат, вече се препоръчва да поискаш да дойдат да те вземат само при влошаване на състоянието. Колко ли такива апарати имаме в България? Между другото, вие помните ли рекламирания у нас телефон за кризата? Лесен ли е, а? Не са ли нашите пълни идиоти?

Даниела Пенкова

12 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Гледай си Италия, седи си в Италия и не сравнявай неща които нормален човек няма да се опитва и да сравнява!

   Delete
  2. Ти тъпа ли ди или луда?

   Delete
 2. Браво кажи го на тези жалки тъпанари

  ReplyDelete
 3. Не сравняваите държава с Икономика с държава която разчита главно на митници и туризъм.

  ReplyDelete
 4. Хората, написали тази статия са болезнено тъпи...Айде стига мрънкали, бе! В Италия се взеха мерки 3 седмици след кризисната ситуация. Защо ли? Защото такива решения са базирани на държавен бюджет и икономика, обсъдени и изчислени от десетки хора,много по-умни от нас. Ама не българинът, като един виден финансист и икономист трябва да има мнение, дори и малоумно. Замислете се, че за първи път се прави нещо адекватно в тази държава, за да се запази баланса между това да опазят родителите ни живи и да спасят така или иначе крехката ни икономика. Някой замисля ли се,че ние нямаме капацитета и за 500 болни наведнъж, та камо ли за 17000, както в Италия. Не знам за вас, тъпанари, ама аз не искам да съм в ситуация, в която някой лекар,на ръба на силите си да трябвя да избира дали да спаси мен,а не нечия майка,баща, дядо или баба!!! Фокусирайте се върху голямата картинка, а не върху това дали ще ви опростят сметката за тока! Идиоти . Страшни идиоти.

  ReplyDelete
  Replies
  1. А ти умнико замисляш ли се Защо нямаме възможност да лекуваме 500 болни наведнъж-или ума ти разбира само Гробарски обяснения.... Италия ще отдели 15 млр.евро за покриване на двумесечните сметки на Народа си....в същото време Тиквоний в бедна България похарчи 5млр.лева за 8 дена и не каза нищо конкретно за какво са дадени....
   Мисли първо преди да Дрънкаш глупости....

   Delete
 5. Е, и какво хубаво има в мерки 1-5? Още по-голяма икономическа и финансова бъркотия ще настане "после". Единственото смислено е 6.

  ReplyDelete
 6. Живея в сардиния (италия) тук нещата са много зле не вярвай-те на медий-те има много хора по улиците който въобче не ги интересува да спазват правилата дори да е излезнал декрета много хора са останали без ядене в къщи след цял месец ще зяпочнат да дават 60% пт заплата-та на работниците за работодатели-те ще раздават 60% от месечният наем а за хора-та живеещи в имоти под наем още не са измислили нищо също така наемодатели-те въобще не се интересуват за ситуацията и си искат парите. Онзи ден си платих сметките за вода ток и така на татак. Икономиката е зле, 40/50% от италия умира. В българия е много по добре по моя гледна точка всички спазват правилата и за това няма голяма зараза.

  ReplyDelete