Adsense-top

Мутафчийски и Щабът са кукли на конци, правят каквото каже "великият доктор" Бойко Борисов...

"Заветът"  от Добри Божилов
„Среднощният брифинг за Чернобил вчера бе добре планирана операция на властта.
Целта на Борисов беше да подтисне общественото напрежение.
Този щаб е един изкуствено създаден механизъм за манипулиране на общественото мнение.
С абсурдни аргументи ГЕРБ отмени парламентарния контрол.
С извънредното положение Борисов успива народа, така че да не разбере как в момента огромната част от парите за справяне с кризата и средствата от други държавни фондове, се усвояват от олигархичните му обръчи от фирми.
Борисов чувства, че времето му изтича и активно граби като за последно. А после ще каже, че коронавирусът е бил много опустушителен и заради него България е фалирала.
Вижте как властта организира пропусквателния режим на София: След 1 месец карантина при спряба икономика, изведнъж пусна стотици хиляди хора от градовете да щъкат из страната. Това е пълен абсурд и единственото обяснение е, че коронавирусът не е толкова страшен. А сигурното е, че ГЕРБ разиграват цирк за милиарди. Националният оперативен щаб им е параван. При негативно развитие на нещата, Мутафчийски и другите с него ще операт пешкира“. Това каза лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Ето интервюто с него:
– Г-н Атанасов, среднощният брифинг не беше ли пореден опит на Борисов и ГЕРБ да отклонят вниманието на обществото чрез всяване на страх. Този път – от радиацията от пожара в Чернобил? Знаеше се, че този пожар угасна още преди 10 дни. Имаше съобщение по въпроса и от ЕК.
– Без съмнение това беше обмислен и подбран маньовър на Властта с цел да се отпуши общественото напрежение. Защото през последния месец в обществото ни се натрупа наистина огромно напрежение – от сутрин до вечер черни новини и статистики за починали от някакъв вирус – хора, чиито лица не виждаме, но пък слушаме за тях по медиите на всеки кръгъл час. Като добавим за капак и катастрофата с Милен Цветков, затварянето на София… това беше необходимо. И вижте само какъв маньовър- с него властта нагнети допълнителен страх сред населението. Страх, който да тушира общественото напрежение. Затова в случая думата не е „отпушване“ , а „подтискане“ на общественото напрежение.
– Спор няма, това беше опит да се отклони обществото от най-важните теми на деня. Днес ГЕРБ отмени и парламентарния контрол, може би под диригенството на Борисов?
– Вижте днес с какви абсурдни аргументи ГЕРБ отмениха парламентарния контрол. Защото това с парламентарния контрол е изключително важен момент и няма значение, че свикването му беше по искане на опозицията. Няма значение и, че опозицията е лявата БСП. Знаете, че аз съм десен човек по произход и убеждение. Но в крайна сметка България е парламентарна република. Парламентът е висш орган на държавна власт. И премиерът Борисов, който заради това извънредно положение сега обладава невероятна власт, беше длъжен да се яви поне в парламента и да обясни каква е истината. А в един момент отменя парламентарния контрол. Това, неговото, намирисва вече на диктатура. Протестите са забранени, събиранията също… Информационният фон, медиите, новините в държавата са тотално контролирани от властта, уж заради карантината. Мнозина биха си казали: Да, добре би било в тази тежка ситуация, в която има опасност за живота и здравето на народа ни, властта да е силна. Само че какво се крие зад всичко това? Добре е държавата ни да е силна, но дали нашата е такава?! Силна държава не е равно на Диктатура. В Африка е пълно с такива държави като нашата в момента. Такива, за които важи народният израз: „За едни сватба – за други брадва“.
Най-важният въпрос в тази мътилка около коронакризата, освен живота и здравето на хората е, как властта управлява нашите обществени пари и къде отиват бюджетните средства. Както и по какви правила се разходват. Ето такива теми се обсъждат в българския парламент, той това работи. Но него ГЕРБ го затвориха. Заради същата тази Карантина. А би трябвало да има прозрачност и постоянен мониторинг върху разходването на общите ни пари. За сметка на това ГЕРБ вече цял месец ни атакуват и облъчват с някакви брифинги от министри и други отговорни чиновници, разказват ни разни приказки, но не можем да разберем кои пари, къде отиват.
Целият този цирк с извънредните мерки е замислен от властта така, че хората да не разберат, как в момента огромната част от парите за справяне с кризата отиват в олигархичните фирмени обръчи на ГЕРБ. Известно е от историята, че най-много се краде по време на война. Едно извънредно положение, както сегашното, е златна възможност да се краде безнаказано от държавата и нейния бюджет. После всяка една липса, дори тя да е 10 млрд. лв, можеш да я припишеш на коронавируса.
– През призмата на своето политическо оцеляване ли гледа на кризата премиерът Бойко Борисов?
– Борисов е човек със силна интуиция. В извънредната ситуация той видя възможност да укрепи силно разклатеното си политическо статукво и именно заради това виждаме как сега от ден на ден се засилва правителствения контрол върху медийната среда. Опозиционните медии са натикани в ъгъла, а платените проправителствени телевизии и вестници внушават и градят новия медиен образ на Борисов като „Спасителят на нацията“. Но от това свое представяне той не очаква бъдещи политически дивиденти. Истината е, че с това извънредно положение Борисов цели да излезе сух от политиката, като междувременно открадне още нещо на изпроводяк. И успива народа, така че същият да не разбере как в момента огромната част от парите за справяне с кризата и средствата от други държавни фондове се усвояват от олигархичните му обръчи от фирми. Да, той чувства, че времето му изтича и активно граби като за последно. А после ще се оправдае, че коронавирусът е бил много опустушителен и България заради това е фалирала.
– Кукли на конци ли са ген. Венцислав Мутафчийски и Националния оперативен щаб? Господин за няколко дни ли е генералът-коремен хирург? Не се ли очаква в скоро време ГЕРБ да разиграят поредният кадрил – след като го употребят напълно, да отстранят Мутафчийски и той да бъде забравен?
– И Мутафчийски, и целият му Щаб са просто едни актьори,служещи за параван на властта. Защо въобще трябваше да се назначава някакъв щаб? България си има прекрасен закон за управление при кризи. В този закон е указано, че при кризисни ситуации се създава механизъм на управление и той се ръководи от вицепремиер. В този орган влизат други длъжностни лица и само той взема решенията по управлението на кризата. На практика обаче, със своята заповед за създаване на този щаб, Борисов наруши и блокира закона. Не му е за първи път да блокира и гази законите. За съжаление твърде малко се коментира това. Опозицията в парламента, в лицето на БСП, трябваше да въстане и да каже: „Чакайте бе, има закон, спазвайте закона, не си правете някакви свободни съчинения….“
Та, този щаб е изключително удобен параван за Борисов. Той директно им диктува, какво да говорят и какви локуми да разтягат. И когато на Борисов му е удобно, и той се появява, да си говори по телевизията, каквото си е наумил. Щабът на Мутафчийски е един изкуствено създаден механизъм за манипулиране на общественото мнение. Създаден по поръчка на Борисов. В диктатурите е така.
– А не ви ли се струва, че от 30 дни хората в щаба говорят като навити пружини едно и също и като че ли някак си играят с цифрите? Днес, например, един техен експерт каза, че в момента в София и областните болници има по един човек в интензивните отделения.
– Населението трябва да знае, че ние нямаме механизъм, чрез който да проверим истиността на изнасяната от Щаба информация. Отделно – защо трябва да се появяват тези хора с генералски униформи, наредени под строй. Има някаква нездрава парадност и фалш в целия този спектакъл. Вместо него, можеше просто на правителствения сайт всяка сутрин да се вади актуалната информация. Защо ви го казвам всичко това? Защото управлението на държавата е въпрос на политика, на политики. Не може Борисов да си създава някакъв негов си орган, който не носи никаква политическа отговорност, но пък същият издава заповеди и дава отговори на политически въпроси. Имаме погазване на закона за кризите, за който ви споменах. В него е уредено Щабът за борба с пандемията да е политически и да се ръководи от политическо лице. Защото при негативно развитие на нещата, по закон е виновен щабът. Обаче този щаб е цивилен- той не носи никаква политическа отговорност за действията и препоръките си. Добре е хората и това да знаят.
– И куцо, и сакато разбра за хаоса при блокадата на София. Ще доведе ли това до лавина от съдебни дела?
– Сигурно ще има и такъв ефект. За съжаление, ако тези дела бъдат загубени от държавата, пак ние данъкоплатците ще платим глупостите на Борисов. Организирането на пропусквателния режим на София говори за абсолютна управленска немощ. Или пък ГЕРБ разиграха пореден етюд от пиесата, защото знаят, че коронавирусът не е опасен. Много са прости нещата и съм изумен, как могат такива глупости да се вършат. Но това не е и глупост от тяхна страна, а си беше напълно умишлено. Да се възпрепятства свободното движение на хората е пълно безумие. Поне да го бяха измислили по-умно. Пуснаха хората да заминат за провинцията, а после им казаха, че няма да им позволят да се върнат в градовете. Как може? Ако искахте да се спазват правилата на карантината, защо въобще ги пуснахте да излязат от София? А после пък ги държите на 5-километрови опашки да спят в колите си. Стотици хиляди излязоха.
– И един последен въпрос. Вашият коментар за жестоката смърт на журналиста Милен Цветков?
– Много ми е тежко. Добре се познавахме с Милен, напоследък работихме заедно. В крайна сметка трябва се направи обективна оценка на случилото се. Ние излязохме с политическа позиция. Настояваме за обективно и всестранно разследване. Сложили четири човека в ареста. Това показва слабоумието на властта. Защото имаме много и системни пропуски при контрола на пътното движение , а и като държавна политика. Жалко за Милен. Тази смърт е резултат от случващото се в Борисовата държава. Контролът по пътищата не е отделен сегмент, а е част от цялостното управление на държавата. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

No comments:

Post a Comment