Adsense-top

Мария Габриел се срещна с Бил Гейтс, ще спасяват света

"Заветът"  от Добри Божилов
Еврокомисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел се срещна със съоснователя на Microsoft Бил Гейтс.
Двамата обсъдиха как може да се задълбочи сътрудничеството по общи приоритети за научноизследователска дейност, както и такава за глобално здраве и чиста енергия, съобщи представителството на Европейската комисия в България.
Специален акцент те поставили на съвместното финансиране за клинични изследвания на лекарствени продукти за справяне с инфекциозните заболявания, засягащи предимно Африка на юг от Сахара.
Стана ясно, че е нужна гъвкавост при финансирането на стратегически изследвания за болести, свързани с бедността. Комисар Габриел отбеляза, че Европейската комисия вижда това партньорство в контекст на Глобалното здравно партньорство с държавите-членки и африканските страни и може да бъде в рамките на бъдещата програма Хоризонт Европа.
Двамата разискваха и важността на бюджета за изследвания и иновации, които са от съществено значение за изпълнението на „зелената сделка“, както и възможностите, предоставяни от това партньорство.
Фондацията на Бил Гейтс възнамерява да увеличи своята част от бюджета с 20 милиарда щатски долара на година.
„Нужно е да развием по-тясно сътрудничество между множество участници на инвестиционния фронт, за да се превърнат политическите приоритети в инвестиционни стратегии.
Това е от съществено значение, за да имаме пробивни иновации в полза на компаниите, гражданите ни и за отговор на предизвикателствата на климата и енергията“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

No comments:

Post a Comment