План за излизане от хаоса: Избори за ВНС на 20 септември, изборните министерства - у опозицията, без Бойко в кабинета...

"Заветът"  от Добри Божилов
Предлагам план за излизане от политическата бъркотия:
1.ГЕРБ внасят промени в Конституцията, които са за премахване на ВНС. Тъй като този въпрос е от компетенциите на ВНС, парламентът не може да ги разглежда по същество, и няма нужда да се чака 1-месечен срок за това. Направо може да гласува решение за свикване на ВНС.
2.След въпросното решение (което може да стане още същия ден), Президентът има срок от 3 месеца да свика избори за ВНС. Но не е длъжен да е пълен този срок. Може да ги свика и на 2-я месец, може дори след 1 месец и половина.
3.Веднага след тези решения, ключовите постове по организация на изборите, се предават на опозицията. Това са основно МВР и МРРБ. За да няма съмнения в честността на изборите. Възможно е да се махне и самият премиер, но там ще трябва да се въртят парламентарни рулетки, и ще стане по-бавно.
4.Служебно правителство няма да има, или то ще е за много кратко. Ако Бойко се махне, и "рулетките" се провалят, тогава след 1 месец ще има служебка. Но тя ще е кратка - за 2 седмици, или за максимум 1 месец.
Ако процедурата се стартира в понеделник, можем да имаме избори за ВНС на 20-ти септември. Това е по-бързо от при стандартната схема с оставка и предсрочни избори. А и ВНС е много по-добре, защото ще могат да се правят по-сериозни промени. Стандартни предсрочни избори реално не могат да променят нищо съществено в държавата.
Може ли ГЕРБ да се отметне, и след като се насрочат избори за ВНС, да си запази властта, и да не отстъпи ключовите постове?
Може, но тогава ще имаме избори при пълен хаос и безкрайни протести. Това ще срути катастрофално самия ГЕРБ. Едва ли ще рискуват.
Достоен изход за всички. Надявам се да бъда разбран...

Добри Божилов, писател
08.08.2020

No comments:

Post a Comment