Арестуваха писател със самурайски меч на "Орлов мост"... Отишъл там "само да се снима"...

https://dobrisbooks.company.site/%D0%93%D0%B0%D0%B9-%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%81-10-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0-p219650322
Писателят Добри Божилов - автор на пародията за Бойко Борисов "Гай Балоний", бе арестуван днес в средата на Орлов мост, където се появи със самурайски меч (катана).
Никой не е наранен, нито катаната е размахвана, но полицията го арестува като "провокатор, който застрашава мирния протест".
Божилов обяснил, че е там, само за да се "снима" в "Града на свободата", заедно с меча си. Той счита, че така ще помогне за "вдъхване на нова енергия на протеста".
"Бил съм на почти всички протести до момента - вече 24 дни. Мисля, че трябва повече изобретателност, за да съборим мутрите. Мечът е напълно законен" - обясни той.
Въпреки това е прибран за 24 часа.
Неговият приятел, с инициалите П.Е., потвърди че замисълът е бил просто да се направи снимка. "Самурайски меч в подкрепа на протеста, изглежда добра идея", поясни той.
Полицай, пожелал анонимност, поясни че появата на острието е предизвикала смут сред униформените:
"Ние сме въоръжени само с палки, а на средата на моста стои човек с меч. Няма какво да му направим. А ако извадим пистолети, ще стане невъобразим скандал. Представяте ли си медиите - престрелка на "Орлов мост". Реално го арестувахме, след като сам прибра меча и дойде при нас..."
По закон, носенето на хладно оръжие у нас не е забранено, с изключение на община Бургас, където има наредба на общинския съвет. Преди години имаше закон, че може да се носи, само ако е част от съответното "традиционно облекло". Т.е. по стария закон, Божилов би трябвало да носи кимоно като се снима с меча си.
Но по новия такива изисквания няма, и арестът очевидно служи само за респектиране, а не заради нарушение.
Божилов е един от хитовите автори в последните години. Той публикува бестселърите "Задругата" и "Заветът", а сега - по случай протестите, и политическата сатира "Гай Балоний". Книгата се разпродава ударно, дори на ранни записвания, а изявите на Божилов вероятно ще докарат нови фенове...
Може да се поръча от ТУК.

Г.Н.
(Тази статия отговаря на профила на изданието, описан в главата му)

No comments:

Post a Comment