И Г.Марков се изнизва... Разпадът на ГЕРБ е неудържим...

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков няма да влезе в листата на партията за следващите парламентарни избори, когато и да са те. В момента бившият Конституционен съдия е народен представител, но от гражданската квота на партията на Бойко Борисов.
Той ще откаже евентуално предложение отново да се кандидатира за депутат, тъй като прогнозира, че България я чака изключително тежка криза в следващите 10 години. Марков призна още, че има тежки разминавания с хората от най-близкото обкръжение на Борисов и това също е причина да се откаже от място в народното събрание,  пише в новия си брой „Галерия“.
„Аз имам коренно различни представи за това, което ГЕРБ трябва да направи в днешната ситуация. Първо, още преди месец аз казах, че ГЕРБ трябва да внесе искане за дебат и евентуално повдигане на обвинение срещу държавния глава в КС  затова, че е нарушил Конституцията. Сега съм убеден 10 пъти повече в това. ГЕРБ отказа. Още на следващия ден Дончев и Горанов ме бламираха – не искат процедура по импийчмънт. И се оправдават с това, че не могат да съберат 2/3 мнозинство в парламента, както се изисква. Аз съм сигурен, че поне 135 души щяха да гласуват, че има нарушение на Конституцията.“
Втората причина за оттеглянето на Марков е предстоящата политическа криза, тъй като на изборите нито една политическа партия няма да събере 1 милион гласове и това ще се окаже колосален проблем за България.
„Партиите няма да имат смелост да поемат отговорност за управлението при тези резултати. Отделно ни чака криза на институциите изцяло провокирана от Радев. Представете си, ГЕРБ печелят изборите и Радев трябва да им връчи мандат. Как ще го направи, при положение че ги е наричал“ мутри“ и „мафиоти“? Според Марков дори може да стигна до абсурдната ситуация да не се признаят изборите.
Третият мотив Марков да се оттегли от парламентарна дейност е отношението на ГЕРБ към голямата активност на Христо Иванов. „Да, България!“ и протестите в страната.
„Иванов е кадър на Борисов – припомни Марков. – Той го направи от нищо министър. И когато трябваше да се гласуват предложенията, Иванов се скри. Нямаше го. Не искам Христо Иванов да бъде новото лице на България, както и Мая Манолова, която стана омбудсман благодарение на Бойко Борисов.“
Според Марков полицията има два варианта за действия срещу протестиращите –  или да ги измете, или да ги остави и да се прибере в районните управления. При втория хората сами ще се обърнат срещу протестиращите и ще ги накара да си вдигнат палатките, скарата и бирата от кръстовищата.
Припомняме, че още преди седмица Георги Марков обвини премиера, че залага твърде много на неподходящи съветници и конкретно посочи Георги Харизанов. Директорът на Института за дясна политика се смята за един от най-приближените до Борисов и директно влияе върху неговите решения. Марков беше много гневен и от назначаването на Деница Сачева за социален министър. Според него тя е част от кръга на Джордж Сорос в България срещу когото в любимата му Унгария се води яростна кампания.  Наскоро Марков призова и за закриване на гражданския съвет към правителството, който се ръководи от Томислав Дончев, също сочен за човек на Сорос у нас.

Източник: Народ.бг
"Заветът"  от Добри Божилов

No comments:

Post a Comment