Ето за какво са новите 5 милиарда заем - купуваме още 8 изтребителя Ф-16, за да остане Бойко на власт...

"Заветът"  от Добри Божилов
Бойко Борисов очевидно е решен на всяка цена да се откупи във властта, с което въвлича държавата в невъобразими разходи - още 8 изтребителя. Вероятно именно за тях са новоизтеглените 5 милиарда лева заеми.
Военното министерство вече е изпратило до САЩ писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, на нови три-координатни радари и за поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване.  Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на американската компания "Локхийд Мартин" и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.
България вече закупи 8 изтребители от САЩ и "Локхийд Мартин" за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. По проект България планира да вземе още 8 машини, за да се откаже изцяло от старите съветски изтребители МиГ 29 и да премине на новата платформа.
Втората поръчка ще е по-евтина, а и ще може да бъде заплатена на траншове.
Закупуването на радари е друг от приоритетните проекти, който се очаква да излезе около 400 млн. лева.
Досега не бе известно, че София се насочва и по този проект към САЩ. Няма публична информация и за какво "друго високотехнологично оборудване" сме се обърнали към Съединените щати.
"Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с "Локхийд Мартин" в дългосрочен план. Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените ѝ сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО", казал Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.
Премиерът добавил, че споразумението с "Локхийд Мартин" е много полезен инструмент за реализацията на "индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера".
Той посочил, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.
Борисов припомнил, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70.
Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.
Тези средства са извън вече преведените 2.1 млрд. лева за изтребителите.


No comments:

Post a Comment