Прокуратурата нареди масови конфискации на книга - авторът участвал в протеста...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Прокуратурата започва проверка и изземване и на най-продаваната книга на годината - "Заветът" на Добри Божилов. 
Заповедта е заради участие на автора в протестите, както и твърде активната му агитация в тяхна полза в социалните мрежи.
Съобщението дойде току що, директно от канцеларията на главния прокурор.
"Заветът" се продава добре, но е "твърде патриотична", което вреди на атлантическата ни ориентация, това налага приланането на чл.3 от Договора за НАТО, обясни формалните мотиви за атаката Гешев. България е избрала своя път, и всякакви книги, които го оспорват, ще се третират като "вражеска активност", обяви първият прокурор.
"Ние няколко пъти предупредихме автора да я спре, бяхме възпитани, опитахме да решим въпроса цивилизовано и по европейски. Но не получихме разбиране. Сега следва цялата сила на закона" - каза първият обвинител.
Очевидно обаче прокуратурата се сети да прилага закона, едва след като Божилов се оказа измежду най-запалените протестиращи, но е твърде възпитан, за да може да бъде арестуван на площада.
Сега следователите ще изискат данни от издателството и от книжарниците, за това кой си е купувал книгата. Най-вероятно, по-лесно ще бъдат проследени онези, които са платили с банкови карти. Но и останалите не са неуязвими, защото ще се проверяват камерите и после с лицево разпознаване ще се търсят купувачите.
Припомняме, "Заветът" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби. Книгата е продължение на миналогодишния хит "Задругата", но може да се чете и като отделна книга, защото има собствени сюжет, начало и край.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Заветът" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може все да се намери в основните книжарници, или в Интернет. Какво ще остане след изземването, не е ясно:
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint
dBooks

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)

No comments:

Post a Comment