Националната сигурност е гарантирана - вече имаме нинджи в армията...

"Заветът"  от Добри Божилов
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание на церемония на "Дондуков"2.
Видно от снимките, националната сигурност ще да се е повишила, защото сме се снабдили с нинджи.
Тези елитни бойци ще бъдат командвани от елитни генерали.
Пагони на "генерал-лейтенант" получи досегашният командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който става заместник-началник на отбраната.
С висше офицерско звание "генерал - майор" бяха удостоени бригаден генерал Димитър Петров, досегашен командир на Трета авиационна база, който е назначен за командир на ВВС, и бригаден генерал Стайко Прокопиев, сегашен директор на дирекция "Стратегическо планиране", който става директор на Щаба на отбраната.
Държавният глава връчи пагони на "бригаден генерал" на полк. Николай Русев, който става командир на Трета авиационна база и на началника на НВУ "Васил Левски" полк.Иван Маламов.
Президентът Радев посочи в словото си, че времето налага да се предприемат решителни стъпки за повишаване на собствения отбранителен капацитет, при едновременно повишаване оперативната ни съвместимост със съюзниците. Затова Стратегическият преглед на отбраната трябва да адресира коректните проблеми и предизвикателства в отбраната и да намери рационално съотношение и баланс между заплахи, ресурси и способности, каза президентът.
Румен Радев изтъкна, че започналата модернизация на въоръжените ни сили не е еднократен акт на придобиване на нови оръжейни системи, а сложен и продължителен процес на дълбока трансформация, в който ще трябва да се решават сложни предизвикателства по изграждането на изцяло нови модели на обучение ,подготовка, нормативна база, логистично осигуряване и инфраструктура. Като предизвикателство пред повишените офицери президентът посочи интегрирането на въоръжените платформи в единно информационно пространство за пълноценно взаимодействие на видовете въоръжени сили и родовете войски със съюзниците, защото по думите му без това модернизацията е напразно усилие и похарчени на халос огромни финансови средства.
Президентът посочи, че до приемането и усвояването на новата техника ни делят дълги години, в които ще трябва бъдат намирани устойчиви решения на проблемите с незадоволителното състояние на основни образци техника и въоръжение, недостатъчно ресурси за подготовка и некомплект и отлив на личен състав. Вашето най-голямо изпитание ще бъде да поддържате и развивате нови способности при ограничени ресурси без да допускате отпадане на важни задачи и загуба на човешки живот, каза още Радев на повишените в звание.
Президенът изтъкна ,че това е особено актуално изтребителната авиация, където нальотът е катастрофално нисък и апелира към решителни стъпки от политическото и висшето военно ръководство за възстановяване на нормална летателна дейност за минимизиране на риска пред летателния състав и недопускане прекъсването на мисията по охрана на въздушното пространство на България в интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Президентът изтъкна и важността на съвременна и високо адаптивна военно -образователна система, която да гарантира надеждност и високо качество на най-важния ресурс в отбраната - човешкия.
Президентът Радев изрази убеденост, че повишените военнослужещи ще направят необходимото въоръжените ни сили да бъдат гарант за сигурността на българския народ и да се ползват с неговото уважение и подкрепа.
Генерал-лейтенант Цанко Стойков заяви от името на повишените офицери, че пред тях стои дълъг път, през който трябва да защитят и оправдаят оказаното доверие.Той допълни ,че насоките, по които ще се движат са ясни - Стратегическия преглед на отбраната и способностите ,които трябва да бъдат изградени до 2032 г. На нашите плещи стоят отговорностите и задачите да установим едно нормално и устойчиво темпо още от тази година, за да можем да изградим тези способности и да активираме проектите за модернизацията на трита вида въоръжени сили, посочи още ген.-лейтенант Стойков. Той също изтъкна важността на военното образование и каза, че е важна ролята на военните училища, които трябва да привлекат, задържат и мотивират младите офицери.

No comments:

Post a Comment