Новите български граждани не говорят български

Новите български граждани не говорят български.
С всяка изминала година напливът от желаещи да станат български граждани по произход се увеличава, а все по-малко от тях знаят български език.
Редно е те да владеят поне ниво А2, стана ясно от думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която е упълномощена да дава гражданство.
През последните няколко години ресорната комисия към вицепрезидента е разгледала преписките на около 22 000 кандидати. На въпрос на вестник "Сега" колко са молбите за гражданство срещу инвестиции, тя отговори, че такива почти няма.
Йотова предлага процедурата за издаване на удостоверения за произход да бъде премахната.
Тя обаче не срещала разбиране от останалите институции.
През миналата година прокуратурата арестува и обвини ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), като обяви, че са вземали пари от чужденци, за да им вадят бележки, че имат български роднини. Относно разкритата корупция Йотова не пожела да се ангажира с коментар. Тя отговори, че е решение на управляващите дали да се закрие ДАБЧ, или не. Според нея Министерството на правосъдието може да се справи и без нея.
Вицепрезидентът предлага даването на гражданство да е на тържествена церемония, на която да звучи националният химн. "Едва ли не да им даваме съобщенията за гражданство по пощата“, каза тя.
От думите на Йотова стана ясно, че няма институция, която да следи какво става с хората, които са придобили гражданство, и дали остават в България. Тя посочи, че се е опитала да намери информация, но се оказало невъзможно.
Затова бил нужен регистър за онези, които са получили български паспорт. СИТО Комисията към вицепрезидента има последната дума, след като е премината цялата процедура по придобиване на гражданство – Министерството на правосъдието, МВР и ДАНС.
„Когато видя, че има разминаване в доказателствените факти в преписката по искането за гражданство, правим още една проверка“, обясни Йотова, като подчерта, че комисията към президентството е „още едно сито“. Според нея са много случаите, в които не е подписала указ за гражданство.

Източник: bulbg.blogspot.com

No comments:

Post a Comment