Adsense-top

В Кърджали два пъти хвърляха кръста, заради Цвета Караянчева и нейните желания...

В Кърджали два пъти хвърляха кръста, заради Цвета Караянчева и нейните желания...
Два пъти бе хвърлен кръста в Кърджали на вчерашният Йордановден заради политически сплетни.
Два политически лагера спорят къде да се провежда ритуала.
Кръгове около Цвета Караянчева настояват кръстът да се хвърли след служение в средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“. Храмът се подпомага със средства от управляващите.
Кметът Хасан Азис и хората около него пък настояват традицията да се изпълнява както е било винаги - тя да започне от църквата „Св. Георги“. Заради политико-религиозния скандал, който се вихри вече втора година, кърджалии бяха принудени да се разделят.
Част от тях почетоха ритуала на новото място, а друга част решиха да отстояват традициите и си останаха на старото място.
Тези, които отидоха в „Св. Йоан Предтеча“, останаха разочаровани, тъй като патронът им Цвета Караянчева така и не се появи.
Повечето бяха отишли просто да я зърнат. Малко по-късно се разбра, че здравето й се влошило и тя предпочела да си остане на топло.
Пред „Св. Георги“ обаче се събрали доста повече хора. Кметът Хасан Азис уважил и двете мероприятия. В словото си той призовал всички за повече толерантност. От местното църковно настоятелство го провъзгласили публично за „христолюбив мюсюлманин“.
В интернет форумите пък кипи истинска война заради въпросното разделение. Голяма част от кърджалии недоумяват защо изобщо се е стигнало до подобно противопоставяне.

Източник: bulbg.blogspot.com

No comments:

Post a Comment