ФИРМА ДАРИЛА ЦАЦАРОВИ С АПАРТАМЕНТ В ПЛОВДИВ!

Строителната фирма “Калисто Мати” ЕООД е дарила през 2007 г. на Сотир Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова апартамент от 56 кв/м в нова жилищна сграда на ул. “Алеко Константинов”, в самия центъра на Пловдив.
Това е отбелязано в документ на Службата по вписванията в Пловдив. Деклариран е материален интерес от 41307,13 лв и съответната такса вписване.
Служителка на фирмата каза по телефона за Биволъ, че не си спомня за такова дарение. “Дарение пък, чак!” – коментира тя информацията от Агенцията по вписванията. Тя отказа да ни свърже със собственика на фирмата.
“Калисто Мати” е относително голяма фирма, която печели от строително предприемачество и такова дарение е повече от странно.
Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров пък отхвърляше категорично обажданията на мобилния си телефон и не отговори на смс с молба да коментира тази странна щедрост.
Имотът фигурира в декларацията на Цацаров пред Сметната палата за 2007 г., но е описан като покупко-продажба с произход на парите от заплата.
Такова разминаване е възможно ако е допусната грешка при вписването на сделката в имотния регистър. Ако няма грешка може да се подозира легализиране на доходи, чрез декларирането им пред Сметната палата – коментираха за Биволъ юристи, а от друга страна прикриване на доходи за фирмата “Калисто Мати”.
Разкритията били “атака” срещу семейството на Цацаров
Вчера Сотир Цацаров отхвърляше опитите ни да се свържем с него за разяснения по друг имотен казус, засягащ съпругата му.
Тази сутрин магистратът обаче се появи в проправителствената телевизия bTV и заяви, че публикацията на Биволъ била “атака” към семейството му, която го е накарала да бъде убеден в решението си да не се оттегля от надпреварата за главен прокурор.
Вероятно г-н Цацаров има обяснение и за странната щедрост на фирмата “Калисто Мати”, но ще го даде пред предпочитана от него медия, тъй като отказва да разговаря с Биволъ, за което сайтът няма вина.
Биволъ ще продължи с рутинните проверки на имуществото на другите кандидати за поста главен прокурор: зам.-главния прокурор Галина Тонева и шефа на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.
Очакваме и поисканите от нотариус Меглена Цацарова документи, удостоверяващи кога точно е платен имотния данък за декларираните на стойност 120 пъти по-ниска от реалната имоти, закупени през 2008 г.
В предаването Неделя 150 по БНР съдия Цацаров каза следното:
Сотир Цацаров: Това, извинявайте, че ви прекъсвам, според мен няма да е последното. Това ще е пред, пред, предпоследното. Така, както са тръгнали нещата това няма да е последното. Разбира се, нека се върна, за да не оставя впечатлението, че се опитвам да избегна отговора. Запознат съм с публикацията. Според тази публикация крупна строителна фирма ме е надарила, т.е. надарила е моето семейство – мен и съпругата ми. В тази публикация има няколко верни неща и едно категорично невярно нещо. Вярно е, че има такава сделка. Вярно е, че сделката е с такива страни. Вярно е, че това, точно това е номерът на нотариалния акт, томът на нотариалния акт, датата на която е сключена сделката, абсолютно вярно е описанието на имота – апартамент от 55 квадрата, или 55,2 – това няма никакво значение, в гр. Пловдив. До тук всичко това е вярно. Това, което не е вярно е, че сделката не е дарение. Сделката е покупко-продажба на съвсем реална цена. Разполагам с документи затова разбира се и ще ги покажа днес след обяд. Ще ги покажа, защото мисля, че раздуването на балона до такава степен вече граничи с границите на клеветата.
Водещ: Защо е така?
Сотир Цацаров: Разбирате ли? Сега очаквам сигурно, че ще бъда обвинен в това, че най-вероятно след публикацията, съм проникнал в тъмна доба в архива на службата по вписванията и съм подменил нотариалния акт за дарение с нотариалния акт за продажба. Не – не съм надарен от строителна фирма. Не – не съм проявил необяснима щедрост. Не – не съм търгувал с влияние. Напротив. Купили сме си апартамент. Но представянето на нотариален акт за покупко-продажба с абсолютно идентични данни като такъв за дарение не е случайно. Затова ви казах, че то не е последното. То ще е пред, пред, предпоследното.
Водещ: Разбирам вашето негодувание. От какво произтича то?
Сотир Цацаров: Не, то не е негодувание. Знаете ли, започнах да свиквам. Беше негодувание в началото. Сега ми се струва, че просто трябва да свикна с този път на провеждане на нещо, което в никакъв случай не ми се иска да нарека кампания, но явно за силите, които са в основата на тези да ги нарека пропагандни балони това е кампания. (транскрипция на Focus News)
Какво означава, че представянето на нотариален акт като “дарение не е случайно”? Дали съдия Цацаров подозира държавната Агенция по вписванията в някакъв заговор срещу неговата особа, замислен още през 2007 г., когато не е бил кандидат за главен прокурор? На видеото по-долу се вижда как се стига до информацията вписана за тази сделка, достъпна за всеки срещу такса от 1 лев.
Проверката за несъответствие е елементарна и е редно да бъде извършена от ВСС, за да отпаднат съмненията преди гласуването за главен прокурор. Достатъчно е ВСС да поиска от Агенцията по вписванията документите представени за регистрацията на тази сделка и да се сравни написаното в тях с документите на страните, извършили сделката. Както писахме, разминаването е възможно ако е допусната грешка при вписването на сделката в имотния регистър.
Висят въпросите за сделката вписана на фиктивна цена
Редно е също ВСС да поиска цялата документация и да провери всички факти около другите съмнителни имотни сделки на съпругата на Цацаров, която както писа Биволъ е декларирала цена 120 пъти по-ниска от реалната за две сделки с имоти: 1000 лв за всеки имот, вместо реално платените 119 096 лв. (60 900 Евро) за всеки имот.
По повод на тези сделки и обясненията дадени от съдията, адвокат Екимджиев направи следния коментар за сайта “Под Тепето”:
“Обяснението, което се даде на въпроса “Защо е вписана тази фиктивна цена?”. Той каза: „Ами така настояваше продавачката“. Ами, по същата логика някой подсъдим примерно за трафик на наркотици, може да каже пред него: „Ами нас на улицата ни срещна дилърът и ни предложи да купим наркотици или незаконно оръжие“. Това ще бъде ли унивиняващо или смекчаващо отговорността обстоятелство? Именно те, като юристи, като публични личности, трябва да настояват за спазването на правилата. До тук аз виждам една връзка с казуса Марковска- демонстрирането на този сбъркан манталитет, че те- съдиите, са хора, които прилагат законите и правилата спрямо другите, но те не се отнасят за тях самите. Значи, ако подобен казус попадне при г-н Цацаров, той няма да отсъди в полза на хората, които са сключили тази фиктивна сделка, но когато той и хора от семейството му са я направили, казваме: „Ние просто го направихме, защото тя ми предложи такава цена или защото тя настояваше на тази цена“.”
Тук е важно уточнението, че в мотивите на Окръжен съд Кърджали ясно са посочени два мотива да се впише фиктивна сума: 1. заплащане на по-ниски такси и 2. желанието на продавачката да скрие истинската цена.
Засега е ясно и не е оспорено, че в Агенцията по вписванията е декларирана сума от 1000 лв. Съответно е заплатена държавна такса от 11 лв. вместо от 119 лв. ако беше декларирана реалната, а не фиктивната цена.
Налице е данъчно нарушение, съгласно член 6 от Закона за държавните такси, извършено с цел укриване на държавна такса по вписването, съгласно Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията http://www.lawsbg.com/naredbi/481-tarifa-taxi-vpisvania.html
Лицата са внесли държавна такса в размер на минимума от 10 лева при симулативна продажна цена 1000 лева, вместо дължимите по Тарифата един промил от действителната продажна цена от 119 096 лева, или 119.10 лв. Агенцията по вписванията по този начин е ощетена със сумата 109.10 лв. Тази сума следва да бъде събрана в половин размер от Меглена Цацарова, или 54.55 ЛЕВА, като и бъде наложена и предвидената в член 6 от Закона за държавните такси, глоба в троен размер, или още 178.65 лв. http://lex.bg/laws/ldoc/2122108929
Колкото до местния данък, съдия Цацаров заяви по bTV, че е внесен на реалната цена. Той обаче не бе попитан и не уточни кога е станало това. Биволъ зададе този въпрос по имейл на Меглена Цацарова, но до момента няма отговор.
КОГА и КОЛКО местен данък е платен за въпросната сделка на занижена цена са два много важни въпроса. По закон данъкът при прехвърляне на собственост се внася в общината и трябва да се плати върху реалната цена преди вписването на сделката (04.02.2008). Ако това не е сторено на тази дата, дори да е сторено впоследствие, налице е данъчно нарушение, извършено с цел укриване на дължим местен данък, съгласно членове 46 и 47 ал.2 от закона за местните данъци и такси, като основата за изчисляване на данъка умишлено е била декларирана като 1000 лева, вместо истинската продажна цена от 119 096 лв. (60 900 Евро).
Санкцията за това нарушение е дефинирана в чл. 125 от Закона за местните данъци и такси, който предвижда глоба в двоен размер от невнесения данък ако се укрие истинската цена на сделката.

Източник: Биволъ

No comments:

Post a Comment