Отец Силвестър: Управляващите да престанат да се наричат християни, да си сложат чалмите и да тръгнат към Истанбул

Държавата ще опрости малко над 8 млн.лв задължения на главното мюфтийство.
Скандалът около темата се разрази вчера, когато Корнелия Нинова видя сделка между ГЕРБ и ДПС спрямо задълженията на мюфтийството.
Според нея ГЕРБ са се съгласили да опростят задълженията в замяна на подкрепата на ДПС в отхвърлянето на ветото за промените в изборния кодекс, наложено от президента.
Зам.-председателят на ГЕРБ – Цветан Цветанов отхвърли обвиненията и заяви, че ГЕРБ ще подкрепи Закона за вероизповеданията днес, с мотив „Парите да не се търсят от радикални организации”. 
За сметка на 8-те милиона, които ще бъдат опростени на главното мюфтийство, Българската православна църква има задължения от няколко хиляди лева. 
Ето как коментира темата за общество.ОРГ, отец Силвестър Янакиев, който е е духовен надзорник на Сливенската епархия и е отличен от Сливенския митрополит Йоаникий с високата църковна длъжност „Ставрофорен свещеноиконом“:
Отец Силвестър, как ще коментирате опрощаването на над 8 млн.лв. задължения на главното мюфтийство към държавата, което ще се случи днес?
Това е поредният опит да се настроят едната религия срещу другата. Тази история започна по-отдавна от времето когато решиха да правят субсидии за големите вероизповедания и за броя вярващи. Тогава те определиха цена за оценение от 10 лв. за вярващ. След което видяха, че ако са така нещата, на нас от православната църква трябва да ни дават по 45 милиона лева годишно. Ние знаем как да разпределим една такава субсидия, така че да няма присвоени средства и те да се използват целесъобразно, но на тях им се сториха много.  Тогава решиха за мюсолманин да плащат по 10 лв., а за християнин по 3,33 лева. Още тогава управляващите заложиха тотално дискриминационна политика спрямо православната църква. Така че това не е ново за мен. Нека управляващите да престанат да се наричат християни. да си сложат чалмите и да тръгнат към Истанбул. Те така или иначе често ходят към там.
Как се е формирала въпросната “такса”  или субсидия от 10 лв. за вярващ мюсюлманин, за която говорите?
Таксата беше определена спрямо числеността на вероизповеданията. Единствените такива, които имаха въпросната бройка бяха ислямското изповедание и Българската православна църква. Интересното тук е, че тогава на нито един журналист не му светна лампичката, че когато говорим за ислямско изповедание това е един тотален ноу сенс. Това е все едно да кажем християнската църква в България. Като кажем така се пита: Българската православна ли е… католическата ли е … кои са? Тогава се задават адекватни въпроси. Никой обаче не си задава въпроса чий е този ислямски съвет у нас, и към кое ислямско вероизповедание се числят въпросните вярващи. Шиити ли са, сунити ли са, никой не знае.
Цветан Цветанов: Ще подкрепим Закона за вероизповеданията и ще опростим 8,2 милиона лева на мюфтийството
Ако погледнем статистиката преди 1989г. ние виждаме едно голямо количество шиити, едно малко количество къзълбаши и съвсем малко сунити. Сега в момента обаче никой не знае към кого спада ислямският съвет в България, и кого той финансира всъщност. Защото ако тихомълком под носа на българина ислямските вероизповедания у нас са се идентифицирали с уахабитско, сонитско или шиитско вероизповедание, значи управляващите  финансират уахабитизма.
Според Вас ще има ли ефект от опрощаването на тези задължения, спрямо радикализацията на мюсюлмани в България, какъвто в крайна сметка е и мотивът за опрощаването им?
Според мен Правителството иска да опрости едни пари на мюсюлманите, за да може да направят хубаво на ДПС, и така да могат спокойно да си направят конфигурациите за следващите избори. Това е което правят. Нищо от тези пари няма да помогне за намалянето на радикализацията. За да се намали има един много прост механизъм. Все още има едни хора, които работят към една агенция наречена “Данс”, и те могат достатъчно добре да си вършат работата, ако някой им даде възможност. Те знаят радикалните ислямски гнезда в България. То ние ги знаем от Българската православна църква, пък те да не ги знаят… Тогава трябва да почнат да продават семки. Те си имат необходимия ресурс това да бъде спряно. Защото ако не бъде спряно, ще стане като в Бирмингам, като в Белгия или Холандия и ще има цели общини в които един нормален човек няма да може да мине, защото шериатът там вече ще бъде действащ.
С какви трудности се сблъсквате вие като свещеник и нужни ли са повече пари, които държавата да отделя за църквата според Вас?
Както виждате, въпреки отношението на държавата към църквата в момента, тя съществува. На нас за разлика от мюсюлманите нищо не ни е обещавано от държавата. Обещано ни е само от нашия Господ Исус Христов, че църквата ще пребъде до края на света. Единственото което могат да направят управляващите е нещо за своите бедни душици. Но защото повечето от тях са християни, мисля, че е редно вече да си седнат на задниците и да направят нещо за тази църква. Вместо да ни позволят да направим едно вероучение по училищата, за да може да се намали престъпността и да се възпита с ценности Българското семейство, обществото ни да почне да се изцелява от тези болести, които в момента са го налазили, те искат да вкарат някаква джендаризация и някакъв либерализъм. Искат да помагат на някакви други религиозни групи, случайно да не станели по-лоши. Тяхна работа. Ако щат да ни дават пари, ако искат нищо да не ни дават. И без тях ще ни има. Ако решат да са православни християни, ще си съдействаме.

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

1 comment: