Русия може да унищожи F-35 с помощта на Турция

Русия може да унищожи F-35 с помощта на Турция, посочва „Бизнес инсайдър” (Business Insider).
Американският F-35 е разработен като част от програмата за Общ многоцелеви изтребител на НАТО.
Това е най-скъпата оръжейна система на всички времена, чиято цел е да направи истинска революция във военната авиация.
Но Турция, която е съюзник на САЩ в НАТО, изглежда ще позволи на Русия да унищожи програмата отвътре. Анкара участва като страна-партньор, но планира да използва едновременно и руската система за противовъздушна отбрана С-400.
Навлизането на Русия в системата на НАТО за противовъздушна отбрана и получаването на подробни характеристики на F-35 ще бъде шокиращ удар върху сигурността на алианса.
Американски сенатори се опитаха да забранят доставките на нови самолети за Турци.
Но всъщност тя вече има два от тях. Освен това споразумението за закупуване на руски С-400 също се възприема като свършен факт в Анкара. По-рано тази седмица командващият американските войски в Европа генерал Къртис Скапароти заяви пред сенатската комисия за въоръжените сили, че ситуацията се развива изключително негативно.
„Моят съвет е да не позволяваме на съюзник, който използва руски системи и особено  системи за противовъздушна отбрана, да лети или да работи с F-35. С-400 дава възможност да проучите по-добре възможностите на F-35 и това няма да е от полза за алианса”, коментира на свой ред главнокомандващият на ВВС на НАТО генерал Тод Уолтърс.
Той обясни, че е особено обезпокоен  от това „колко дълго, тясно и близко” F-35 ще работи със C-400.
Пенсионираният генерал от Военновъздушните сили на САЩ Дейвид Дептула подчертава, че НАТО не иска руските системи да действат на негова територия и в неговата отбранителна мрежа, тъй като това може да доведе до изтичане на технологии и да подкопае предимствата на F-35 над руската С-400.
Малко вероятно е Русия просто да продаде системите на Турция и след това да си тръгне. Тя ще обучава и оказва активна подкрепа на турските военни. Така Москва може да получи достъп до системата на НАТО за противовъздушна отбрана, както и да проучи възможностите на F-35.
НАТО е създаден като военен съюз с цел сдържане на Русия. И ако сега Москва получи информация за противовъздушната отбрана на Алианса, това ще влезе в противоречие с основната цел на западната военна организация. И не само – подобна ситуация може да направи най-скъпата оръжейна система в историята безполезна.
САЩ имат малък избор. След опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., който даде възможност на президента Реджеп Ердоган да консолидира властта, Турция се отдалечи от принципите на демокрацията и все по-често се сблъсква със съюзниците си в НАТО.

No comments:

Post a Comment