Започна се! Нинова гони станишевисти и герговци от БСП, прочиства Националния съвет, преизбират председателя...

Корнелия Нинова предлага процедура за избор на председател на БСП.
На утрешното заседание на Националния съвет лидерът на партията ще предложи да започне пълен отчетно-изборен цикъл.
Това означава, че ще има общински и областни конференции за избор на нови членове е председатели и процедура за избор на председател на БСП. По новия устав на левицата лидерът вече се избира от всички членове на партията.
Зад тази миролюбива процедура обаче, очевидно се започва разчистване на Партията от станишевистите. При отчетно-изборните събрания ще се изберат нови членове на Националния съвет, и той ще бъде по-управляем.
Нинова аргументира предложението си с това, че отговорност за резултатите от изборите трябва да понесе цялата партия - от всяка общинска организация до ръководството на партията и нейния председател. Тя добави, че ще участва в изборите за нов лидер.
Утре сме свикали Национален съвет. Ще влезем с няколко предложения за действия оттук-нататък. Отговорността трябва да е солидарна, подчерта Нинова на пресконференция на "Позитано" 20. Пред пленума тя ще предложи да се проведат конференции във всички общини, да се направи анализ по места и оценка на изборните резултати. В конференциите ще има и точка за избор на ръководство на общинските конференции и на председатели на общинските съвети на БСП. Същият цикъл ще се проведе и при Областните съвети на партията. Ще предложа и стартиране на процедура за избор на председател на БСП, уточни Корнелия Нинова. Ще се ява на избор пред цялата партия, категорична бе тя.
Ако Националният съвет одобри това предложение, ще започне изготвяне и приамена на правила на избора, срокове и дата. Според Корнелия Нинова до месец-два ще се приключи с тази процедура и ще има избор на председател.
Лидерът на БСП ще поиска от пленума да гласува дали депутатите на левицата да се върнат в Народното събрание. Ще предложи отново да се внесат законопроектите на БСП, свързани със социалните помощи и с промените в правомощията на главния прокурор. Социалистите имат и готови предложения за избор на българските представители в Европейската прокуратура.
Нинова коментира и резултатите от изборите в неделя. Тя обясни, че партията ще направи подробен анализ на резултатите и на причините за тях. Според нея това, че БСП не е в парламента, не се отразило сериозно на изборните резултати.
Лидерът на левицата обърна сериозно внимание на ниската избирателна активност. Тя е рекордно ниска, особено на фона на това, което се случи в Европа. Това е урок за всички партии, подчерта Нинова. Тя призова всички политически сили да си направят изводите защо хората не ги харесват. Ниската избирателна активност означава слаба легитимност и слаба представителност на партиите. Реално всички партии, взети заедно, представляваме мнението на по-малко от 2 милиона българи, подчерта Нинова. И добави, че ниската активност прави значими корпоративния вот и купените гласове.
Искаме да поздравим всички, които гласуваха независимо за коя партия. Благодаря на всички, които ни подкрепиха. Знам, че сте разочаровани, но не унивайте, продължаваме напред със същите сили, обърна се Нинова към избирателите.
Тя обори твърденията на наблюдатели и медии, че ядрото на БСП не е било мобилизирано да гласува. Това категорично не отговаря на фактите и числата, продължи Нинова. На вчерашните избори БСП получава над 450 000 гласа, което означава, че в абсолютен брой гласове партията увеличава избирателите си спрямо предишните избори. Тогава БСП имаше около 424 000 гласа. Всички други партии имат намаление на гласовете в абсолютни стойности, но ние увеличаваме и броя на представителите си в Европейския парламент, уточни Нинова.
Според нея причините за загубата са както външни, така и вътрешни. Външните са корпоративен вот, страх у хората, използване на държавен ресурс. Вътрешните ще обсъдим и оценим подробно в следващите дни, обобщи Корнелия Нинова.

No comments:

Post a Comment