Саддам Кемикълс 2.0 :) САЩ обвиниха Иран за запалените от самите тях танкери! UK обявиха, че "вярват на съюзника си"...

Иран отхвърля категорично необоснованите твърдения на САЩ, които обвиняват Техеран, че стои зад вчерашните нападения срещу два танкера в Оманския залив, предаде "Ройтерс".
"Иран категорично отхвърля необоснованото твърдение на САЩ относно инцидентите с танкери на 13 юни и го осъжда най-категорично", се казва в изявление на иранското постоянно представителство в ООН.
"Иронично е, че САЩ, които се оттеглиха незаконно от Съвместния всеобхватен план за действие, сега призовават Иран да се върне към преговорите и дипломацията", се казва още в изявлението, цитирано от DPA.
"Икономическата война и тероризма на САЩ срещу иранския народ, както и масираното им военно присъствие в региона бяха и продължават да бъдат основният източник на несигурност и нестабилност в Персийския залив", подчертава иранската мисия.
"Нито фабрикациите и дезинформационните кампании, нито безсрамното обвиняване на другите могат да променят реалността. САЩ и съюзниците им в региона трябва да спрат да подстрекават към война", се казва в иранската позиция.
САЩ незабавно отправиха обвинения срещу Иран - без никакви фактически доказателства или улики, посочи иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в Туитър.
Иранският външен министър е заявявал, че Болтън, известен с крайните си позиции като противник на Иран, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, може да подмамят президента на САЩ Доналд Тръмп да започне конфликт с Техеран.

No comments:

Post a Comment