Държавата взе още 200 млн. лв. заем от вътрешния пазар... трябват за F16

На проведения днес аукцион Министерството на финансите пласира 10.5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 200 млн. лв.
Постигната е среднопретеглена доходност в размер на 0.32%, което е рекорд на първичния пазар за този матуритетен сегмент.
Общият размер на подадените поръчки достигна 305.75 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.53.
Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 73 базисни точки. От страна на участниците е бил отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките – 73%, следвани от застрахователните дружества с 18%, пенсионни и гаранционни фондове – 8% и други инвеститори – 1%.
Емисията е референтна по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на конвергенция, който е един от Маастрихтските критерии.
Припомняме, че това е четвъртата поред емисия ДЦК, която държавата пуска в рамките на 45 дни. Общо взетото количество нов дълг от вътрешния пазар е вече 700 млн. лв. В закона за държавния бюджет за 2019 г. е записано, че може да бъде изтеглен до 1 млрд. лв.
Финансовият министър Владислав Горанов вече потвърди, че тази сума ще бъде изтеглена, за да бъдат платени накуп изтребителите F-16, които ще струват на държавата общо 2.2 млрд. лв. Останалите средства ще бъдат покрити от преизпълнение на приходите и от намаляването на разходи, свързани с други военни проекти.

Източник: Economic.bg

No comments:

Post a Comment