Прокуратурата разкри близост на Гешев със съдружник на Ваклин

Апелативната специализирана прокуратура потвърждава отказа за образуване на досъдебно производство по сигнал на гражданско движение БОЕЦ, но същевременно съобщава за близко приятелство на номинирания за главен прокурор Иван Гешев със съдружник на основния свидетел по делото "Иванчева" - строителния бизнесмен Александър Ваклин.
Това е видно от постановлението на Апелативната спецпрокуратура, което председателят на гражданско движение БОЕЦ Георги Георгиев публикува.
Иван Гешев ръководеше на място акцията на 17 април 2018 по задържането на кмета и зам.-кмета на "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова по сигнал на строителния предприемач Александър Ваклин, че му е бил поискан подкуп.
Тогава Гешев оглавяваше Специализираната прокуратура.
През май т.г. движение БОЕЦ сезира прокуратурата за обвързаности на жената, с която Гешев живее - Детелина Ханчева, със съдружника на Ваклин - Марио Кърковски.
От съдружника - според сигнала - тя е купувала недвижими имоти, включително апартамент, на цени многократно под данъчната оценка. Тогава Гешев каза, че няма да коментира лични въпроси.
БОЕЦ искаше прокуратуата да установи дали Иван Гешев е използвал служебното си положение, за да се облагодетелства жената, с която живее и която има бизнесотношения със съдружника на Ваклин.
"Липсват каквито и да е данни Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Ханчева недвижими имоти", заявяват покурорите и от Специализираната, и от по-горната Апелативна специализирана прокуратура.
В същото постановление обаче се казва, че "Иван Гешев се познава от дълги години с Марио Кърковски и двамата са в приятелски отношения".
Преди време Ваклин коментира пред "Капитал", че реалното му сътрудничество с Кърковски е приключило през 2009 г. Проверка на медиите обаче установи, че съвместната им фирма за продажба на недвижими имоти "София Централ Б" е имала дейност до април 2018, а съвместното им дружество "МС Консулт 2004" е отчело дейност за 2017 г.
Нито Специализираната, нито Апелативната специализирана прокуратура обърнаха внимание на данните за бизнесобвързаностите на жената до Гешев със съдружника на Ваклин и чрез него - със самия основен свидетел по делото "Иванчева", отбелязват от БОЕЦ в съобщението до медиите. За сметка на това апелативният спецпрокурор констатира, че самият Гешев "се познава от дълги години и е в приятелски отношения с Марио Кърковски" - бизнеспартньора на Ваклин.
"Вече не говорим за някакви индиректни връзки на Гешев чрез жена му с ортака на Ваклин! Прокуратурата ни казва в прав текст, че лично Гешев се е познавал с Марио Кърковски от дълги години и са в приятелски отношения! Същият Марио Кърковски е съдружник на Ваклин, включително към датата на ареста на Иванчева и Петрова. Разбирате ли за какво става дума и какво ни казва прокуратурата с тази констатация", пита риторично БОЕЦ в съобщението. И определя случая като "повече от скандал, защото е признание за ОПГ между Гешев, Ваклин и Кърковски за поръчки срещу неудобни с цел реализиране на бизнес и строителни проекти".

Източник: Дневник

No comments:

Post a Comment