На изпроводяк: Херо поиска да се спрат някои книги... Пречели на Българо-Американските отношения...

Дни преди да напусне България, заменена от нов посланик, Херо Мустафа поиска от правителството важни последни мерки. Една от тях е спирането на "някои книги", които вредели на Българо-Американските отношения.

Начело в списъка е "СЕНКИТЕ" от автора на исторически бестселъри Добри Божилов. Книгата се отнася до македонските борби от края на 19 век и създаването на конспиративната организация на Гоце Делчев (ВМОРО). Според анализаторите, романът е доста интересен, сходен е по тематика с четирилогията на Димитър Талев, но написан в по-атрактивен и приключенски стил.

Според Херо Мустафа, твърдението че Гоце Делчев е чист българин и борбата е била за освобождението на българите, вреди на добросъседските отношения в НАТО, където Северна Македония също е член. Според посланика, трябва да се отчита и македонската гледна точка, и двете страни да направят компромиси, като Гоце Делчев стане "нещо средно" между българин и македонец.

Как точно човек еднозначно определящ се като българин, та и дал живота си за това, става "полу-българин" посланичката не посочва.

Основното и възражение обаче не е това, са две други твърдения. Едното е, че конспиративната организация на Делчев достига такива нива, че изумява целия свят и от нея черпят тайните служби на Великите сили. Вкл. ФБР, което е създадено през 1924 г., копира опита на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов. А самият Михайлов, въпреки че много хора го обвиняват за съюзник на нацистите, след войната е оставен на мира от всички служби - и източни, и западни. Вероятно е имал какво да им предложи, случаят е много сходен с този на топ-полицая Никола Гешев.

"Да се внушава, че нашите служби са се учили от българите е неуважително към САЩ. Очевидно е, че ние помагаме на другите народи да се учат на свобода, демокрация и разузнаване. Нямаме против да го правим, но това трябва да ни се признава. А не да се казва, че Дж.Е.Хувър е чел докладите за Гоце Делчев..." - обясни Херо.

Всъщност, ВМОРО е най-ефективната подривна организация в историята на света. Тя постига много повече от Ал Кайда или Ислямска държава. Успява да убие югославския крал и френския външен министър, да взриви западни параходи и банки в Солун. Заради успехите и е имало идеи дори България да бъде заличена като свободна държава и окупирана от съседите и. Действително от нея са се учили други бунтовници от типа на ИРА и баските в Испания. Обмяната на опит с тайните служби на Великите сили е безспорна, т.е. вярно е, че ФБР и ЦРУ са се учили от нея. Всъщност учили са се също НКВД и Гестапо. Фактически никоя служба не посяга на водачите на ВМОРО, дори когато организацията е разпусната.

Друг повод за раздразнение на Херо е документираният факт, че Уинстън Чърчил е бил пленник на македонски комити, отишли да се бият в Англо-Бурската война. Това е обективен факт - ядосани от английската политика на Балканите около 200-300 четници отиват да подпомогнат бутите. Те превземат английски влак и пленяват водещия офицер. Който е именно Уинстън Чърчил. Това също е описано в книгата.

"Чърчил е фигура от световна величина, един от най-великите хора в човешката история. Не може той да бъде пленяван от някакви четници от малка незначителна нация по това време..." - обясни Мустафа.

Романът "СЕНКИТЕ" вече е спрян от книжарниците, но все още може да се поръча по Интернет. Чисто формално той не е забранен, защото у нас, поне на хартия,  има свобода на словото. Но на книжарниците е казано от данъчните "да внимават". Сега американският посланик настоява да се спре разпространението и по Интернет...

В момента все още го има в Store.bg, а също и в собствената електронна книжарница на автора...

   

 

 

 

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, описан в главата му...)

No comments:

Post a Comment