Зеленски поиска от служебния кабинет спиране на книга - пишело, че Украйна била част от Русия преди 100 години...

Украйнският президент Володимир Зеленски поиска от служебното правителство да се спре разпространението на книгите от серията за Задругата на Добри Божилов. Причината е, че в тях се говори позитивно за Русия, но най-вече - никъде я няма Украйна, и тя се разглежда като част от нея.

Акцията най-вероятно е инспирирана от новата украинска супер-посланичка, която иска да блесне пред началника си.

Във въпросните романи действително има сюжети по време на турското робство, както и събития, които се развиват на територията на Русия. Една от героините в "Задругата" е руска благородничка, отвлечена от кримските татари при набег в Южна Русия, което в момента е територия на Украйна. Тя е представена като рускиня, а не като украинка. А баща и е губернатор на Воронеж.

"Тази книга изтрива Украйна от картата, излиза че нашата велика държава и нация никога не ги е имало. Пише за татари, черкези, руснаци, турци, дори поляци, но не пише нищо за украинците. И то в територии, които са исконно украински..." - пояснява Зеленски.

"Книги като тези служат на великоруския шовинизъм, който внушава отсъствието на украинска нация и искат да асимилират свободолюбивия ни народ. Литературата, когато е популярна, може да всее масови заблуди и да навреди на атлантическите ценности" - добавя още президентът.

Книгите от серията за Задругата ("Задругата", "Заветът", "Сказанието") са най-популярната историческа поредица, след 1989 г. Продадени са в хилядни тиражи, интересът не стихва. Сравнявани са с някои произведения на Умберто Еко или Карл Май.

Действието в края на 18 век е по времето на руската императрица Екатерина, която е и основател на града Одеса - като чисто руско пристанище на Черно море. Също тя присъединява Крим към Русия като го отвоюва не от украинците, а от Османската империя.

Романите са фокусирани основно на българска територия, но има и връзки с Русия, доколкото тя е ключов фактор в подпомагането на българската съпротива. Образът на северната страна е позитивен, и това също не се харесва на Зеленки, който "не допуска, че може такава тирания да се представя положително".

Извън Русия, сюжетът е за тайна българска организация (орден), създадена от цар Иван Шишман, с цел да преведе народа през тъмнината на робството и да подготви ново освобождение. Романите са силно патриотични и повдигат националното самочуствие. Основната теза е, че след като и в най-тъмните времена сме можели да постигнем толкова, какво можем да постигнем сега като свободни.

Има хиляди позитивни отзиви за поредицата, а читателите вече очакват четвъртата книга, с която тя ще завърши и ще излезе тази година.

Засега няма коментар от Министерството на културата. У нас по принцип има свобода на словото и правителството не може да спира книги, вестници, медии. Но притеснявайки се от ревизии на НАП или ДАНС, доста книжарници вече са спрели продажбите на тези книги.

Те все още могат да се намерят в Интернет с доставка по куриер... Например ТУК...

Г.Н.

No comments:

Post a Comment